Niet alleen kinderen hebben last van heimwee… Heb jij het ook? Zó kom je er weer vanaf!

Zo kan je toch nog van je vakantie genieten

Niet iedereen wordt gelukkig van een vakantie, sommige mensen voelen zich er ronduit slecht door. De oorzaak daarvan is vaak dat ze last hebben van heimwee. Heimwee is niet iets waar alleen kinderen mee te maken krijgen, ook sommige volwassen mensen hebben hier zo veel last van dat ze er zelfs ziek van worden.

Hoe kan het dat sommige mensen zo’n last hebben van heimwee? Eigenlijk is het heel simpel: je bent een gewoontediertje. Je wordt op een moment als vakantie uit je dagelijkse leven gerukt en je moet leren omgaan met nieuwe mensen, een nieuwe omgeving en een nieuw ritme. Soms kan zelfs een ander klimaat heimwee al triggeren.

Oorzaken
Heimwee veroorzaakt veel stress, waardoor je lichaam constant op spanning staat en daar kan je echt ziek van worden. Wil je weten of jij last hebt van heimwee? Dit zijn de kenmerken:

  • Veel huilen
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Problemen met de maag en darmen
  • Weinig tot geen eetlust
  • Slecht slapen

In de echt extreme gevallen kan je er ook uitslag, hyperventilatie, een benauwd gevoel of zelfs hartproblemen bij krijgen. Gelukkig is dit maar zelden het geval.

Wat doe je eraan?
Als je toch nog een leuke vakantie wilt hebben, ondanks je heimwee kan je het beste positief blijven denken. In veel gevallen gaat de heimwee dan vanzelf over. Ga je dan ook niet focussen op hoe ellendig je je voelt. Dat maakt het vaak alleen maar erger. Wat ook kan helpen is zelf invloed hebben op de plek van bestemming. Je ervaart dan meer plezier voorafgaand aan de vakantie en je zal meer plezier hebben op de plek van bestemming. Neem ook vooral wat persoonlijke spulletjes mee en hou sommige gewoontes aan, zoals om 8:00 ontbijten. En het allerbelangrijkste: praat erover. Je hoeft die last echt niet alleen te dragen. Daar zijn vrienden en familie voor!

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: wikihow