Lang last van corona? Alles over Long (langdurige) COVID op een rij

Long COVID

Waarom hebben sommige mensen zo lang klachten na een besmetting?

De één heeft na een positieve coronatest slechts een paar lichte verschijnselen en is binnen een week weer de oude. Anderen kunnen nog maandenlang klachten houden. Hoe dit kan? Het is een van de grootste mysteries rondom het coronavirus. Wanneer klachten na een coronabesmetting langer dan 28 dagen aanhouden, spreken we van Long (langdurige) COVID. Wat dat precies inhoudt, vertellen we je hieronder.

Long COVID

Wanneer iemand langdurig klachten houdt na een coronabesmetting, spreken we van ‘Long COVID’ of ‘PASC’ (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection). Mensen kunnen dan nog enkele weken tot meerdere maanden last hebben van de infectie. Uit onderzoek van het Longfonds blijkt dat driekwart van de testgroep met langdurige coronaklachten (1864 mensen) na de besmetting nog niet aan het werk is. Maar liefst 95 procent van de groep voelt zich drie maanden tot een jaar na de besmetting nog steeds matig tot slecht.

Symptomen

Naast de fysieke klachten die Long COVID met zich meebrengt, is de mentale belasting ook erg groot. Veel mensen leven met de angst dat de klachten wellicht nooit meer weggaan. Die onzekerheid is voor je mentale gezondheid natuurlijk een enorme last. Maar hoe weet je nu dat je langdurige coronaklachten hebt? Het Longfonds heeft de tien meest voorkomende symptomen op een rijtje gezet. Dit zijn ze:

  • Vermoeidheid
  • Concentratieverlies
  • Kortademigheid
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Geheugenverlies
  • Druk op de borst
  • Brainfog (hersenmist)
  • Duizeligheid
  • Pijn tussen schouderbladen

Meeste risico

Waarom sommige mensen veel langer klachten houden na een positieve coronatest is nog niet duidelijk. Er lijkt een verband te zijn tussen een hogere leeftijd en de hoeveelheid klachten die iemand in de eerste fase van de besmetting heeft, zegt het RIVM. Verder lijken mensen die vanwege corona in het ziekenhuis belanden, astma hebben of een verhoogd BMI vaker langdurige klachten te hebben. “We zien twee opvallende dingen: hoe zieker je was, hoe meer klachten je houdt. Mensen die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis zijn er het slechtste aan toe. En ten tweede: hoe ouder je bent hoe meer je last blijft houden na een coronabesmetting. Ook mensen die te zwaar zijn houden langer klachten. Eigenlijk dus: “de al bekende risicogroepen”, zegt ook Remco Djamin, longarts van het Amphia Ziekenhuis in Breda, in de podcast De Dag. “Studies laten wel zien dat vrouwen meer last hebben van langdurige klachten dan mannen”, voegt hij daar nog aan toe.

Bij iedereen anders

Hoewel er volgens Djamin duidelijk een patroon te zien is, blijkt het toch per patiënt anders uit te pakken. “We zien ook mensen die flink ziek zijn geweest die snel herstellen. En mensen die milde klachten hadden die juist lang last houden. Het mysterie van COVID-19 is dat de ziekte bij iedereen anders uitpakt en het herstel ook.”

Lees ook: Moeten we elk jaar een nieuwe coronaprik halen? Dit zeggen experts erover

Bron: Woman’s Health | Beeld: Pexels