Altijd moe en aan het gapen? Lees dit dan eens, dít kan de oorzaak zijn!

wakker

Ben je ook zo vaak moe? Hier kan het door komen!

Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem waar vaak geen aanwijsbare oorzaak voor is. Het is ook niet zo gek dat mensen vaak vermoeid zijn, we leiden ook allemaal een druk leven. Werk, kinderen, vrienden en familie: er zijn maar weinig momenten dat je even met de benen omhoog op de bank kan relaxen. Maar als de vermoeidheid zo erg wordt dat het je dagelijks functioneren belemmert kan het zijn dat er meer aan de hand is. 

Ziekte
Wanneer je lichaam tegen een ziekte vecht, vergt dit ontzettend veel energie. Daarom is het niet heel verrassend dat bijna elke ziekte gepaard gaat met hevige vermoeidheid. “Vermoeidheid is misschien wel het meest voorkomende symptoom dat mensen aanduiden, maar vermoeidheid op zichzelf kan je geen diagnose geven”, vertelt Roxanne Sukol, specialist preventieve geneeskunde aan tijdschrift Womens Health. Als je regelmatig last hebt van een extreem vermoeid gevoel is het wellicht raadzaam om eens de huisarts te raadplegen en om je bloed te laten prikken.

Bloedarmoede
Bloedarmoede is een aandoening waarbij het bloed niet genoeg gezonde, zuurstofdragende rode bloedcellen heeft. Er zijn veel soorten bloedarmoede en deze worden allemaal gelinkt aan vermoeidheid. Gaat jouw vermoeidheid gepaard met een bleek gezicht, broze nagels, een snelkloppend hart, duizeligheid en hoofdpijn? Dan is de kans groot dat je bloedarmoede hebt, met als oorzaak een tekort aan ijzer, vitamine B12 of het hebben van poliepen in je maag-darmkanaal.

Voeding
Als je bloedarmoede een gevolg is van verkeerde voeding, kun je producten kiezen waar veel ijzer, vitamine B12 en foliumzuur in zitten. Vitamine B12 komt uitsluitend voor in dierlijke voeding, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Foliumzuur zit met name in lever, spinazie, peulvruchten en volkorenproducten. IJzer zit vrijwel in alle vleessoorten, in bepaalde vissoorten, peulvruchten, noten, brood, gedroogd fruit en sommige groenten zoals andijvie, broccoli, doperwten, tomatenpuree en raapstelen. IJzer wordt beter opgenomen in het lichaam als je het tegelijk inneemt met vitamine C.

Vond je dit artikel interessant? Bewaar ‘m op Pinterest

Bron: WomensHealth | Beeld: Unsplash