Waarom je anale jeuk kunt ervaren en wat je eraan kunt doen

anale jeuk

En hoe je het kunt voorkomen

Jeuk aan de anus: het is niet bepaald een onderwerp dat je even aansnijdt tijdens de thee met de buurvrouw. Daarom beantwoorden wij er vandaag wat vragen over die je mogelijk kunt hebben. 

We trappen maar meteen af moet goed nieuws: anale jeuk kan in principe geen kwaad. Leuk is het daarentegen niet. Bovendien wil je ook niet krabben als je in gezelschap bent. Wij zetten daarom een paar mogelijke oorzaken voor jeuk aan de anus op een rijtje:

Huidirritatie door ontlasting

Heb je opeens erge jeuk aan je anus? Dan kan het dat er sprake is van huidirritatie. Die irritatie ontstaat vaak wanneer er wat ontlasting is achtergebleven. De bacteriën in je poep kunnen namelijk voor jeuk zorgen. Gelukkig makkelijk op te lossen door de boel goed schoon te maken (en dat natuurlijk ook te houden).

Huidirritatie door toiletpapier

Je gaat ervanuit dat producenten van toiletpapier het beste voorhebben met je achterste. Geparfumeerd toiletpapier kun je dus wel gebruiken, toch? Helaas, het is niet voor iedereen. Geparfumeerd of vochtig toiletpapier kan namelijk ook voor huidirritatie zorgen, of erger: voor een allergische reactie. En ja, dat kan jeuken.

Te veel zeep

Het is heerlijk om je onder de douche in te zepen met een douchegel, maar dit kan de huid uitdrogen. Het resultaat? Inderdaad: een jeukende huid, ook down there. 

Niet goed afgedroogd

Als je enorm op tijd staat, kunnen we ons voorstellen dat je het afdrogen na het douchen vlug doet. Maar wanneer de huid nat is tussen je billen, kan dat ook voor jeuk zorgen.

Andere oorzaken

Daarnaast kunnen andere zaken er ook voor zorgen dat je last hebt van anale jeuk. Zo kun je ook jeuk ervaren door aambeien, of wondjes en scheurtjes rondom de anus. Ook kan een SOA in sommige gevallen de veroorzaker zijn. In sommige gevallen is een worminfectie de boosdoener: met name ’s nachts ervaren mensen met zo’n infectie dan jeuk. En ook het medicijngebruik van iemand kan soms zorgen voor jeuk in de bilspleet. Vermoed je dat je om een van deze gevallen jeuk hebt? Raadpleeg dan je huisarts. Zij of hij kan je verder helpen. Bij een worminfectie krijg je bijvoorbeeld een parasiet dodend middel voorgeschreven en andere klachten kunnen vaak verholpen worden met een zalf.

Klachten voorkomen

In veel van de bovenstaande gevallen is het wel duidelijk wat je moet doen om jeuk te voorkomen. Goed afvegen tussen de billen, het gebied daar goed drooghouden en geen geparfumeerd of vochtig toiletpapier gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat je ontlasting soepel en zacht is – dit voorkomt dat je er wondjes rondom de anus ontstaan of dat je aambeien krijgt. Eet dus vezelrijk, zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt en breng een bezoekje aan het toilet als je voelt dat je moet.

Lees ook: Waarom je nooit boven het toilet moet gaan hangen

Bron: Libelle | Beeld: Giorgio Trovato (Pexels)