Wat te doen als je de anticonceptiepil per ongeluk twee keer hebt geslikt?

Dit is wat er kan gebeuren als je ‘m te vaak hebt geslikt 

Als je de pil slikt om een zwangerschap te voorkomen, is het belangrijk dat je punctueel omgaat met de anticonceptie. Niet vergeten, dus. Maar het kan ook gebeuren dat je vergat dát je ‘m al had ingenomen. En dan?

Twee keer geslikt

Er zijn verscheidene redenen waarom je de pil per ongeluk twee keer neemt. Bijvoorbeeld wanneer je in de war raakte met welke dag het is en je daardoor een pil van de verkeerde dag nam. Gevolg: het lijkt alsof je op de daadwerkelijke dag de pil niet nam. Is het jou overkomen dat je de pil twee keer innam? Dan is er gelukkig niets om je zorgen over te maken.  

Gevolgen

Het is niet nodig om medische hulp in te schakelen als je de pil per ongeluk twee keer hebt genomen. Als het bij die ene pil extra blijft, zul je geen gekke symptomen ervaren. Wel is het zo dat je bepaalde kwalen kunt ervaren als je meerdere dagen achter elkaar een pil te veel nam. Je kunt dan wat ziekjes worden, moeten braken of je kunt vaginale bloedingen ervaren. Als je kind de pil heeft ingeslikt omdat het zag dat mama die altijd nam, kan je kind ook wat ziekjes worden of moeten overgeven. Raadpleeg in dat geval je huisarts voor advies.

Verder gaan

Sla de volgende dag geen pil over als je de dag ervoor twee keer de pil slikte. Ga gewoon door zoals je normaal ook zou doen. Zorg er wel voor dat je niet in de war raakt. Nam jij maandag de pil van maandag én dinsdag. Onthoud dan dat je dinsdag de pil nog niet hebt genomen. Hoe je dit corrigeert is aan jou, want het moet voor jou werken.

Lees ook: Zijn slaappillen gezond of gevaarlijk? Een deskundige legt het uit

Bron: NHS | Beeld: Unsplash, Reproductive Health Supplies Coalition