Heb jij een appel- of peerfiguur? Dit zegt het over de gezondheid van je hart

De plek waar het vet zich op je lichaam bevindt, bepaalt het risico op hart- en vaatziekten

Vrouwelijke figuren zijn er in allerlei soorten en maten en kunnen worden vergeleken met fruitsoorten. Bij een appelfiguur ben je voornamelijk wat breder rondom de taille, terwijl je bij een peerfiguur juist breder bent rondom de benen en heupen. Deze bredere stukken worden vaak veroorzaakt door een hoger vetpercentage. We weten allemaal dat een hoog vetpercentage het risico op hart- en vaatziekten vergroot, maar wist je ook dat wáár het vet zich bevindt, hierop van invloed is?

Wanneer het vet zich op deze plaats bevindt, loop je een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Wetenschappers

Bijna twintig jaar lang deden wetenschappers van het Albert Einstein-college onder zo’n 2500 vrouwen onderzoek naar de connectie tussen lichaamsvet en het risico op hart- en vaatziekten. Uit dit onderzoek kwam duidelijk naar voren dat vooral de plaats van het lichaamsvet de risicofactor op hart- en vaatziekten bepaalt.

Appel of peer

De wetenschappers kozen twee figuurtypes uit, namelijk de peer- en appelvormige figuren. Zij ontdekten dat de vrouwen met een grote hoeveelheid vet rondom de taille drie (!) keer zoveel kans hebben op hart- en vaatziekten. Vrouwen met een appelvormig figuur vallen in deze categorie, aangezien bij dit type het vet rondom de taille terug te vinden is.

Tips

Volgens de wetenschappers is het vet rondom de taille gevaarlijk, dit wijst namelijk vaak op een ongezonde versie van overgewicht. Daarnaast is overgewicht rondom de taille een variant die vaak voortkomt uit stress. Stress geeft ook weer een groot risico op hart- en vaatziekten. Een belangrijk aandachtspunt is dan ook: probeer stress te voorkomen. Dit klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar door meer aandacht te besteden aan een goede nachtrust en gezonde voeding, kom je volgens de wetenschappers al een heel eind. Probeer daarnaast vaker een stukje te wandelen of te mediteren.

Lees ook: 5 vrouwen delen hun boodschappentips om zich aan hun budget te houden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Apples and pears 166, door Apple and Pear Australia Ltd onder de licentie CC BY 2.0