Apple: Houd iPhone 12 niet dicht bij pacemaker in de buurt

iPhone pacemaker

Bewaar je iPhone 12 dus niet in je borstzak

De nieuwste creatie van Apple, de iPhone 12, is sneller, moderner en mooier dan ooit. Het toestel en de bijbehorende accessoires maken veel gebruik van magneten. Maar dat is niet geheel zonder gevaar. Als je een pacemaker hebt, kun je de iPhone 12 maar beter niet in de buurt hebben. Het mobieltje kan de werking van je ritmeprikkelaar namelijk flink verstoren. 

Afstand tot pacemaker

Op haar website deelt Apple zelf dit verontrustende nieuws. Het elektronicabedrijf legt uit dat alle iPhones uit de 12-reeks (iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max), alsook de bijbehorende MagSafe-accessoires, magneten en componenten bevatten die elektromagnetische velden uitzenden. Deze magneten en elektromagnetische velden kunnen de werking van medische apparatuur verstoren. Daarom raadt Apple ook aan om je iPhone ten minste vijftien centimeter van je pacemaker te houden. Voor iPhone 12-modellen die draadloos opgeladen worden, raadt het telefoonmerk aan om zelfs dertig centimeter afstand aan.

Werking verstoren

De aanleiding voor deze waarschuwing is een artikel van het Heart Rhythm Journal. Uit dit onderzoek blijkt dat de iPhone 12 in een borstzak de werking van een pacemaker mogelijk kan verstoren. Om dit te testen, hielden de onderzoekers een iPhone 12 vlakbij een zogenoemde implantable cardioverter-defibrillator. En wat bleek? Het apparaat liep steeds vast wanneer de iPhone in de buurt was. Opletten geblazen dus!

Lees ook: Aha! Dít is dus waar de ‘i’ in iPhone voor staat

Bron: Apple, Heart Rhythm Journal | Beeld: Unsplash, Mia Baker