Autorijden in de hitte: dit zijn de 6 meest gemaakte fouten

Knoop dit in je oren voordat je de auto instapt

Een lange autorit maken in de hitte staat niet bepaald bovenaan ons wensenlijstje, maar soms is het niet anders. Je moet bijvoorbeeld naar je werk of je gaat op vakantie. Moet je autorijden in de hitte? Pas dan op dat je deze veelgemaakte fouten niet begaat. 

1. Meteen gaan rijden

We snappen dat je het liefst zo snel mogelijk van A naar B wil, maar stap niet gelijk in je auto en ga er met gierende banden vandoor. Het is dan namelijk nog gloeiend heet in je bolide. Doe daarom eerst even kort de deuren en/of alle ramen open. Is het een beetje afgekoeld in je auto? Dan kun je gaan rijden. Doe de ramen nu dicht en zet de airco aan, zodat het nog aangenamer wordt in de auto. Heb je een plug-in hybride of elektrische auto? Dan kun je je auto meestal op afstand laten afkoelen via een app.

2. De airco te koud zetten

Is het buiten boven de dertig graden? Dan zetten wij de airco het liefst op standje Noordpool. Toch kun je de airco beter niet té koud zetten. Het verschil tussen de buiten- en binnenlucht mag namelijk niet meer dan zo’n 8 graden Celsius zijn. Is het dertig graden buiten? Dan zou het in de auto ongeveer 22 graden moeten zijn. Zit er een te groot verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur? Dan lopen mensen die problemen hebben met hun bloedsomloop zelfs kans om flauw te vallen. Daarnaast is het ook beter voor het brandstofverbruik als je de airco niet te koud zet.

3. Op slippers of blote voeten rijden

Dagje naar het strand geweest en van plan om met je slippers of blote voeten achter het stuur te kruipen? Dit kun je beter niet doen. Rijden op slippers of op blote voeten is namelijk heel erg gevaarlijk. Je kunt zo niet genoeg remdruk uitoefenen en met slippers aan loop je ook nog eens het risico dat deze wegglijden of onder de pedalen blijven hangen. In sommige Europese landen is het rijden met slippers aan dan ook verboden. Kortom: neem een extra paar schoenen mee in de auto, wel zo veilig!

4. De koele lucht rechtstreeks op je lichaam richten

Stap je in een gloeiend hete auto, dan breekt het zweet je al snel uit. De oplossing? Alle koude lucht uit de airco op je lichaam richten. Toch? Nou, dat is helaas niet zo’n goed idee. Je kunt hier namelijk verkouden van worden en het kan leiden tot spierklachten zoals een stijve nek.

5. Een waterflesje in de auto achterlaten

Op een hete dag is het heel verstandig om voldoende water bij je te hebben. Zorg er echter wel voor dat je je waterflesje niet in de auto achterlaat. Bij tropische temperaturen warmt een waterfles namelijk op, waarna hij als een vergrootglas kan gaan werken. Wanneer de hete zonnestralen hierop terechtkomen, kan de temperatuur in het brandpunt zo hoog worden dat er gaatjes in de autostoel kunnen branden. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar op deze manier kan er zelfs een brand in je auto ontstaan. Opletten, dus!

6. Levende wezens achterlaten in je auto

Nog te vaak horen we verhalen van huisdieren en zelfs kinderen die ‘even’ in de auto worden achtergelaten tijdens een warme dag – met alle desastreuze gevolgen van dien. Het is dan ook uit den boze om levende wezens achter te laten in je auto. Niet voor maar vijf minuutjes, niet in de schaduw, niet met de airco aan, niet met het raam op een kiertje – gewoon niet.

Lees ook: Dit is waarom je warm moet douchen tijdens een hittegolf

Bron: AD | Beeld: Unsplash, Serjan Midili