Bah: er zitten veel meer bacteriën in een wasbaar mondkapje dan je denkt

Bacteriën mondkapje

Niet zo hygiënisch als je dacht…

We dragen al een aantal weken massaal weer mondkapjes in publieke binnenruimtes. Naast de wegwerpvarianten zijn er wasbare mondkapjes in diverse kleuren en patroontjes. Wist je echter dat die mondmaskers ook een gezellig huisje zijn voor vele bacteriën?

Bacteriën en schimmels

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen dagelijks een mondkapje nodig, bijvoorbeeld voor een bezoekje aan de supermarkt of een reis met het OV. Veel mensen klagen over acné of andere irritaties aan de huid. Dit komt door de grote hoeveelheid bacteriën en schimmels die zich in een mondkapje kunnen nestelen. Vooral als je een herbruikbaar exemplaar draagt en dat niet regelmatig wast, kan de lap stof een broeihaard van bacteriën worden. Niet echt een fijn idee. Wat kunnen we daaraan doen?

Onderzoek bij de zuiderburen

Professor Sarah Lebeer (bio-ingenieur aan de Universiteit Antwerpen) deed samen met een laboratoriumteam onderzoek naar het verschil tussen mondkapjes van katoen en de chirurgische (wegwerp)variant. Zij ontdekten dat wasbare katoenen mondkapjes tot wel tien keer meer bacteriën kunnen vasthouden dan de chirurgische mondkapjes. Katoen houdt namelijk vocht vast en heeft geen antibacteriële laag, die bij de chirurgische variant wel aanwezig is.

Lebeer en haar team trokken de conclusie dat je beter voor een chirurgisch mondmasker kunt kiezen, vooral als je het masker voor lange tijd moet dragen. Daar vermeldden ze wel bij dat een stoffen mondkapje geen probleem is, mits je hem regelmatig wast.

Weg met die viezigheid

De gedachte dat er allerlei bacteriën in je mondkapje rondscharrelen is niet bepaald prettig. Wat kun je ertegen doen? Ook daar hebben Lebeer en haar team onderzoek naar gedaan. Ze testten verschillende methoden voor het reinigen van een mondkapje om te zien wat wel en wat juist niet werkte. Een mondkapje een paar dagen laten liggen voor je hem weer gebruikt, bleek niet te werken. Ook een nachtje in de vriezer is geen goed idee. Sterker nog: bacteriën blijken in de vriezer juist goed te kunnen overleven.

Wat werkt wel? Drie methoden bleken effectief: het mondkapje op 100 graden koken, op 60 graden wassen met zeep/wasmiddel of strijken met een stoomstrijkijzer. Wil je zeker weten dat de bacteriën worden gedood én dat het virus wordt bestreden? Dan kun je een mondkapje het beste eerst op 60 graden wassen met zeep en daarna strijken. Dan kun je je herbruikbare mondkapje met een gerust hart nog een keer meenemen naar de supermarkt.

Lees ook: Zo weet je wanneer een herbruikbaar mondkapje aan vervanging toe is

Bron: Libelle, VRT | Beeld: Unsplash, Jasmin Chew