Bakje water op de verwarming tegen droge lucht? Dat kun je beter niet doen

water verwarming

Het kan heel slecht zijn voor je gezondheid

Doordat we de hele dag thuis zijn, zitten we al snel de hele dag met de verwarming aan. Vooral in de winter zetten we deze stiekem toch even een graadje hoger. Lekker warm, maar dat zorgt helaas ook voor een droge lucht in huis, wat weer niet fijn is voor onze ogen en luchtwegen. Veel mensen zetten een bakje water op de verwarming om dit probleem tegen te gaan, maar volgens wetenschappers kun je dit beter niet doen. 

Bakje water

Zet jij standaard een waterbakje op de verwarming om kwaaltjes door de droge lucht tegen te gaan? Volgens een onderzoek van Universiteit Twente kan dat je klachten juist erger maken. De onderzoekers leggen uit dat de meeste klachten over te droge lucht vaak helemaal niet veroorzaakt worden door droge lucht. In de meeste gevallen is een slechte luchtkwaliteit de grote boosdoener. Daarnaast zijn bakjes water op de verwarming bronnen van schimmels en bacteriën. Volgens de onderzoekers verergeren die je klachten juist. Ai, niet doen dus.

Droge lucht

Sterker nog, volgens de wetenschappers van Universiteit Twente is er in Nederlandse kantoren en woningen eigenlijk zelden sprake van te droge lucht. Nee, zelfs niet als het buiten vriest en we binnen de verwarming flink laten werken. Volgens onderzoekers zijn drogeluchtklachten zoals droge ogen en luchtwegirritaties vaker het gevolg van de rook van kaarsen, stof en andere irriterende stoffen. Bedenk hier een hoge temperatuur en weinig frisse lucht bij en dan kom je vrij snel aan die klachten. Alleen bij extreem lage luchtvochtigheden, zoals in vliegtuigen, zijn zulke kwaaltjes aan te droge lucht te wijten, aldus de onderzoekers.

Stofvrij en koel

Die droge ogen en keel liggen dus niet aan een te droge lucht, maar vervelend zijn ze wel. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende frisse lucht krijgt, dat je je huis of kantoor goed stofvrij houdt en dat je de thermostaat niet op standje tropisch zet. Een temperatuur onder de 21 graden is meer dan warm genoeg. Bij een hogere temperatuur kan de stof in bijvoorbeeld de bekleding van banken, stoelen en in kasten makkelijk vrijkomen. Het gaat dan zweven in de lucht, wat voor droge ogen en een droog keeltje kan zorgen.

Lees ook: Aha: hierdoor krijg je die droge plekjes rondom je neus in de winter

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash