Een bamboe tandenborstel: dit zijn de (gezondheids)voordelen

bamboe tandenborstel

Ruil je plastic tandenborstel eens om voor een bamboe exemplaar

We kunnen er niet omheen: bamboe is helemaal hip. Het duurzame materiaal zien we nu zelfs terug in de badkamer in de vorm van de bamboe tandenborstel. Maar waarom zou je je vertrouwde plastic exemplaar inruilen? Nou, hierom!

Antibacteriële werking

De bamboe tandenborstel is een aanwinst voor de gezondheid van je gebit. Bamboe schijnt namelijk van nature antibacteriële eigenschappen te hebben. De groei van bacteriën kan daardoor worden geremd terwijl je je tandenpoetst. Ook blijft de tandenborstel zelf langer schoon, wat bij plastic niet het geval is. Genoeg redenen voor een stralende glimlach!

Biologisch afbreekbaar

Bamboe is afkomstig van een plant, wat betekent dat bamboe tandenborstels biologisch afbreekbaar en soms ook composteerbaar zijn. Waarom is het nu zulk goed nieuws dat we deze tandenborstel in de GFT-bak kunnen doen? Volgens National Geographic zijn plastic tandenborstels een groter probleem dan velen vermoeden. Alleen al in de Verenigde Staten worden er jaarlijks één miljard (!) weggegooid. Dat draagt natuurlijk aanzienlijk bij aan vervuiling. Het aantal tandenborstels dat in zee drijft of aanspoelt op het strand is al even schokkend. Met een bamboe tandenborstel poets je dus niet alleen voor een schoon gebit, maar ook voor een schoon geweten.

Snelgroeiend gras

De tandenborstels lijken wel bijna van hout gemaakt, maar wist je dat bamboe eigenlijk een grassoort is? Bamboe groeit ongelooflijk snel, waardoor het weinig hulpmiddelen kost om het materiaal te verkrijgen. Ook dit is dus een stuk duurzamer dan plastic tandenborstels, die uit fossiele grondstoffen worden gemaakt.

Tandenborstel onderhouden

Het gebruik en onderhoud van een bamboe tandenborstel is net zo eenvoudig als van een plastic variant. Vervang hem om de 3-4 maanden of nadat je ziek bent geweest. Spoel de tandenborstel na (en eventueel voor) gebruik goed af en bewaar ‘m op een droge plek. Wil je de tandenborstel na gebruik bij het groenafval doen, vergeet dan niet om de kop met de haren af te breken. De haren zijn vaan gemaakt van nylon en daarom niet biologisch afbreekbaar. Enthousiast geworden? Bamboe tandenborstels zijn tegenwoordig alom verkrijgbaar bij de (natuur)drogist en in grotere supermarkten.

Lees ook: Dit zijn de 8 dingen waarmee je van de tandarts moet stoppen

Bron: Libelle, National Geographic | Beeld: Unsplash, Sara Groblechner