Raak je van bananen echt verstopt of is het een fabeltje?

bananen
Bananen en een goede stoelgang; gaat dit wel samen?

Het is iets wat je waarschijnlijk heel vaak hebt gehoord: bananen veroorzaken verstoppingen. Er wordt gezegd dat een banaan de darm verstopt, waardoor je minder goed naar de wc zou kunnen gaan. Maar is dit eigenlijk wel waar?

Het oordeel: niet waar.

Fabeltje

“Dat bananen verstoppingen veroorzaken, is een groot fabel,” aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum. Bananen zijn naast de nodige vitaminen ook nog eens rijk aan voedingsvezels, welke juist heel goed zijn voor de darmen. Deze vezels worden niet verteerd in de dunne darm en komen zo onveranderd in de dikke darm terecht. Door de verwerking van de vezels in de dikke darm komen stoffen vrij die een gunstige invloed hebben op de spijsvertering.

Darmongemakken

Dan je van bananen niet naar de wc kunt, is dus grote onzin. Wat wel zo kan zijn, is dat je darmongemakken ervaart. In onrijpe bananen zit namelijk relatief veel onverteerbaar zetmeel. Dit is op zich goed voor de spijsvertering aangezien het een vezel is, maar het zorgt er wel voor dat je darmbacteriën er een hele kluif aan hebben. Daarnaast kunnen er tijdens het fermentatieproces gassen vrijkomen die ervoor zorgen dat je je een beetje opgeblazen en winderig voelt. Ongemakkelijk dus, maar van een verstopping is geen sprake.

Lees ook: Oeps: deze plekken slaan we meestal over als we ons insmeren

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Free Stock Photos