5 redenen om je beddengoed vandaag nog te wassen: het is echt vies

beddengoed
Veel mensen wassen hun beddengoed niet genoeg

Wees eerlijk: verschoon jij je bed iedere week? Veel mensen weten heus wel dat het zou moeten, maar vergeten het snel. Het is soms ook nogal een gedoe om alle lakens te wassen en te drogen, vooral als je geen droger hebt of klein woont. Toch raden we je aan je bed minstens een keer per week te verschonen en wel om deze vijf redenen.

Je wil niet weten hoe vies het is.

1. Slechte huid

Dit geldt niet alleen voor dames die met make-up en al in bed ploffen, iedereen heeft bacteriën op zijn of haar kussen. Oude huidcellen en talg komen van je huid op het kussen terecht, waar je de volgende dag weer lekker op gaat liggen. Hierdoor krijg je een slechte huid, met pukkeltjes, mee-eters, rode vlekken en droogheid van dien. Reinig je gezicht iedere avond voor het slapengaan en was je beddengoed minstens iedere week. Heb je erg last van acne? Dan kun je er baat bij hebben om je kussensloop iedere dag te verwisselen.

2. Huidirritaties en eczeem

Naast de bacteriën die op je kussensloop zitten, zorgt een vies kussen ook voor meer wrijving. Ook gebruiken mensen met een geïrriteerde huid of eczeem vettige crèmes om dit te verhelpen. Deze gaan op je lakens en kussensloop zitten, waardoor ze eigenlijk alleen maar averechts werken door de hoeveelheid bacteriën die het aantrekt. Gebruik een crème die snel intrekt en verschoon je bed op tijd.

3. Schimmels en bacteriën

Mensen zweten gemiddeld zo’n 100 liter per jaar. Dit vocht trekt in je beddengoed en matras, vooral als je niet goed lucht. Maak je bed daarom niet op ’s ochtends, dan kan het vocht een beetje verdampen. Er kunnen schimmels groeien op deze vochtige plaatsen, die op hun beurt voor astma en keelontsteking kunnen zorgen. Ook krijg je hierdoor sneller huidschimmels en voetschimmel. Vooral als je met een partner slaapt kun je door vieze lakens snel ziektes, bacteriën en schimmels overdragen. Schoonhouden, dus!

4. Huisstofmijt

Een warm, vochtig plekje is de ideale leefomgeving voor de huisstofmijt. Deze minuscule beestjes die niet met het blote oog waar te nemen zijn gedijen goed in jouw bed, want ze eten je huidschilfers op. Door je lakens regelmatig heet te wassen krijgen ze niet de kans om zich te vermenigvuldigen. Lees hier meer over het verdelgen van huisstofmijt.

5. Allergisch

Mensen met allergieën moeten hun bed regelmatig wassen. Vooral als je allergisch bent voor stof en huisstofmijt, zul je echt vaak de wasmachine aan moeten zwengelen. Doe je dat niet, dan kan je allergie verergeren. Helpt vaker wassen niet? Overweeg dan om te investeren in hypoallergeen beddengoed en een hypoallergeen matras.

Lees ook: Zweetgeur in je jasje of colbert? Met deze tips krijg je het er makkelijk uit

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels