3x Zo kan een bejaarde ouder langer zelfstandig thuis blijven wonen

langer zelfstandig thuis

Heeft een van je (groot)ouders steeds meer moeite met zelfstandig wonen? Dit is wat je kunt doen

Naarmate je vader, je moeder, je opa of oma ouder worden, kan het dat het steeds lastiger voor hen wordt om zelfstandig te blijven wonen. Een verzorgingstehuis biedt een oplossing, maar veel ouderen blijven graag zo lang mogelijk in hun oude vertrouwde huis wonen. Zijn er maatregelen die je kunt nemen om die wens te realiseren? Jazeker, wij geven enkele tips.

Schakel hulp in

Er zijn genoeg mensen die je kunt inschakelen die hulp kunnen bieden. Heeft iemand niet meer de kracht om zelf te stofzuigen of te dweilen? Dan biedt een huishoudelijke hulp de oplossing. De hulp helpt in het huishouden en kan ook de boodschappen voor je doen. Heeft iemand juist moeite met koken? Dan kun je een maaltijdverzorgingsservice inschakelen. Is er nog meer hulp nodig? Verdiep je dan eens in de thuiszorg. Mensen van de thuiszorg komen dan een paar keer per dag langs om de verzorgende hulp te bieden die nodig is.

Pas de woning aan

Je kunt ook de woning van de oudere aanpassen. En dat hoeft heus niet altijd ingrijpend te zijn. In het toilet kunnen steunen aan de muur worden bevestigd. Dito voor de badkamer. Ook kun je de douche veiliger maken door een anti-slipmat aan te schaffen en een douchekruk onder de douche te plaatsen. Wel is het handig als alles in de woning zich op dezelfde verdieping bevindt. Is dat niet het geval? Dan kun je een handicare traplift overwegen. Zo kan iemand alsnog naar de tweede verdieping van het huis gaan, zonder de trap te hoeven trotseren.

De moderne technologie

Vaak moeten ouderen niets weten van de moderne technologie van tegenwoordig. Al heb je altijd ouderen die het alsnog hartstikke leuk vinden om de kleinkinderen te volgen op Facebook. Gelukkig kun je moderne technologie ook inzetten om het thuis wat makkelijker te maken. Wat dacht je van automatische zonwering? Vaak gaat het wat zwaar om zelf de zonwering naar beneden te doen, maar een automatische doet natuurlijk het werk voor je. Een druk op de knop en daar gaat het. En wat dacht je van stofzuigen? Een robotstofzuiger klaart dat klusje wel even.

Lees ook: Dementie vs. Alzheimer: dit is het verschil tussen de ziektes

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Unsplash