Dit is het belang van direct douchen na het sporten

Waarom is het zo belangrijk om direct na het sporten te douchen?

Het is een vraag waarop het antwoord vrij logisch lijkt. We sporten en zweten, en dus is het logisch dat we na het trainen meteen douchen. Heb je je weleens afgevraagd waarom dit eigenlijk zo belangrijk is? En hoeveel kwaad kan het dan eigenlijk om een paar uurtjes na het sporten pas te gaan douchen? Op deze brandende vragen – waar je echt niet de enige in bent die het zich afvraagt – hebben we het antwoord.

Waarom douchen na het sporten

Om maar direct antwoord te geven op de vraag of je het douchen kan uitstellen na het sporten, is het antwoord nee. Dit kan je beter niet doen. Het lichaam transpireert om op een natuurlijke manier het lichaam af te koelen, bijvoorbeeld na een intensieve inspanning als sporten of als het gewoonweg erg warm is buiten. Blijft het zweet op de huid liggen dan kan dit, met name in de huidplooien, schurende, rode en gevoelige plekken op de huid veroorzaken. Daarnaast krijgen bacteriën door het zweet op de huid beter de kans om zich te verspreiden. Dit vergroot dan weer de kans op huidirritaties als puistjes en huiduitslag.

Tips na het sporten

Reden genoeg om na iedere sportsessie direct onder de douche te duiken. Is het dan nodig om een uitgebreide douchebeurt te nemen na het sporten? Indien je hier de tijd voor hebt, is dit wel de beste manier. Maar sta je op tijd, dan is het ook voldoende om je onder de douche af te spoelen en droge, schone kleren aan te trekken. Een goede tip is om een klein beetje talkpoeder op het lichaam aan te brengen, nadat je afgedroogd onder de douche vandaan komt. Het talkpoeder kan namelijk het overtollige zweet op het lichaam absorberen.

Lees ook: Hoe gezond is het nu echt om elke dag te sporten?

Bron: Women’s Health | Beeld: Wallpaper Flare