Belangrijk om te lezen: deze vage signalen kunnen wijzen op problemen met je schildklier

  1. Verdrietig voelen of depressief zijn: als je schildklier niet goed werkt kan dat enorm veel invloed hebben op je humeur. Zo kun je je bij een schildklierafwijking extreem vermoeid voelen, slapeloosheid ervaren, je depressief voelen en nergens zin in hebben.

  1. Constipatie: aangezien je schildklier invloed heeft op stofwisselingsprocessen kun je bij een ontregelde schildklier last krijgen van constipatie, onverklaarbaar gewichtsverlies- of toename, diarree, een zwaar gevoel op de maag en continue honger ervaren.
  2. Hartklachten: de schildklier is van grote invloed op je hartritme en hartfrequentie. Heb je hartklachten en helpt niks? Dan zou de oorzaak weleens bij je schildklier kunnen liggen.
  3. Een ontregelde vochthuishouding: een heel belangrijk symptoom van een ontregelde schildklier is vochtophoping (ook wel oedeem genoemd). Dit kan zich uiten door een opgezwollen klier, een pafferig gezicht of uitpuilende ogen.
  4. Menstruatieproblemen: vrouwen met schildklierproblemen lijden vaak aan een aantal menstruatieproblemen. Schildklierproblemen kunnen zelfs de oorzaak zijn van een vervroegde of verlate puberteit en menstruatie. En elke verandering in het menstruatiepatroon kan komen door een onderliggend schildklierprobleem. Een menstruatie die heftiger is, vaker komt, langer duurt en pijnlijker is, wordt meestal in verband gebracht met hypothyreoïdie.
  5. Haaruitval: lage niveaus van het schildklierhormoon kunnen je haargroei-cyclus verstoren en meer haarverlies veroorzaken dan normaal. Het kan gaan om zowel haarverlies op het hoofd als van je wenkbrauwen en andere lichaamsdelen.
  6. Huidproblemen: de gezondheid van je huid wordt geregeld door hormonen uit de schildklier. Vaak worden schildklierproblemen zichtbaar als huidproblemen. Als het schildklierhormoongehalte laag is, wordt de huid droog en bleek. Andere symptomen van een trage schildklier zijn een schilferige en rimpelige huid, verminderd zweten, veranderingen in huidskleur, broze of dikke nagels en eczeem. In het geval van een overactieve schildklier, kan de huid extreem zweterig zijn en jeuken.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Ahealthylife | Beeld: Unsplash


Pagina 2/2