Belangrijk om te weten: dit zijn de eerste symptomen van ouderdomsstaar

ouderdomsstaar

Dit zijn de eerste tekenen van ouderdomsstaar

Ouderdomsstaar is een aandoening die eigenlijk iedereen krijgt, rond ons 85ste hebben we er eigenlijk allemaal last van. Bij het ouder worden wordt de lens in je beide ogen langzaam maar zeker minder helder. Dit komt doordat eiwitten in je ogen gaan klonteren en hierdoor wordt je lens troebel en ga je wazig zien. 

Een veel voorkomende ouderdomsziekte zoals diabetes kan dit proces versnellen.

Vertroebeling
Wat veel mensen niet weten is dat de vertroebeling van het zicht al relatief vroeg kan optreden, zo rond het 55ste levensjaar. Zo’n drie procent van de mensen tussen 55 en 65 jaar heeft ouderdomsstaar. In sommige gevallen gebeurt dit nóg eerder, er zijn mensen die rond hun 40ste al merken dat hun zicht vertroebelt. Er zijn een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat je ouderdomsstaar ontwikkelt, wees alert op de volgende veranderingen:

  • Je ziet wazig, zowel van dichtbij als van veraf.
  • Kleuren zijn vaal en minder helder, soms iets geel of bruin.
  • Je ziet soms dubbel als je met één oog kijkt.
  • ’s Nachts zie je slecht. Om lantaarnpalen, koplampen en andere lichtbronnen zie je een lichtkrans (‘halo’).
  • Als je in korte tijd opeens veel sterkere of zwakkere brillenglazen nodig hebt, kan dat ook wijzen op ouderdomsstaar.

Operatie
Staar is een progressieve aandoening, het wordt dus niet meer beter. Je gezichtsvermogen gaat hoe dan ook verder achteruit, maar hoe snel dit gaat verschilt per geval. Het is alleen te verhelpen met een operatie waarbij de troebele lens wordt vervangen door een heldere kunstlens. Dit klinkt eng, maar het is een veel uitgevoerde operatie onder plaatselijke verdoving. Dit kan je gezichtsvermogen weer volledig herstellen, afgezien van een eventuele leesbril. Begin je last te krijgen? Neem dan eens contact op met je huisarts om de mogelijkheden door te spreken.

Deze tip bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld ter illustratie