Belangrijk om te weten: aan deze symptomen herken je een beroerte

beroerte

Het herkennen van een beroerte is van levensbelang

Een beroerte komt helaas behoorlijk vaak voor en kan mensen in levensgevaar brengen. Hoe sneller je een beroerte echter herkent, hoe sneller de behandeling in het ziekenhuis van start kan gaan. Waar je op moet letten? Wij leggen het uit.

Verzamelnaam

Een beroerte is een verzamelnaam voor verschillende complicaties, die je ook wel een TIA, herseninfarct of hersenbloeding kunt noemen. In alle gevallen zijn de meest opvallende signalen hetzelfde. Herken je één (of meerdere) van onderstaande signalen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk 112 te bellen. Hoe sneller de behandeling in het ziekenhuis gestart kan worden, hoe minder hersenschade er op kan treden.

Signalen van een beroerte

Hoewel de signalen van een beroerte per persoon ietwat kunnen verschillen, vertoont negen van de tien mensen minstens één van onderstaande symptomen.

  • Scheve mond: de mondhoek valt plotseling naar beneden, waardoor een gezichtsuitdrukking compleet veranderd.
  • Lamme arm: plotseling verdwijnt alle kracht uit de arm, of er is sprake van een verlamming van de arm.
  • Verwarde spraak: iemand praat plotseling erg verward, heeft moeite met woorden correct uitspreken en zinnen klinken verward.

Nog meer signalen

Behalve bovenstaande signalen zijn er ook nog een aantal andere symptomen waaraan je een beroerte kunt herkennen. Zo kan een persoon plotseling zijn evenwicht verliezen, minder goed kunnen zien, kracht in zijn of haar lichaam verliezen, hevige hoofdpijn opmerken of een epileptische aanval krijgen.

Herken je de signalen van een beroerte? Bel dan meteen naar 112, zodat een hulpdienst zo snel mogelijk ter plaatse kan komen. 

Lees ook: 7 symptomen die kunnen wijzen op een te lage hartslag

Bron: Hartstichting | Beeld: Pexels