Ben je aangekomen, of heb je last van een opgeblazen buik? Zó kom je erachter

Ben je aangekomen of opgeblazen?

We kennen het allemaal, een broek die van de één op de andere dag ineens een stuk strakker zit. Balen, want het eerste dat je denkt is natuurlijk: ‘ben ik aangekomen?’ Dit kan natuurlijk een oorzaak zijn, maar vaak gaat dat toch wat geleidelijker dan van dag op dag en de kans is groot dat er een andere oorzaak aan ten grondslag ligt.

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kan stellen voordat je de conclusie trekt dat je zwaarder bent geworden, zo kom je erachter wat de echte oorzaak is dat je je knoop niet dicht krijgt!

  • Hoe zie ik er ‘s ochtends uit? Kijk na het opstaan meteen even in de spiegel. Na het ontwaken is namelijk al ons voedsel uit onze maag vertrokken en in onze dikke darm terechtgekomen, zodat je geen opgeblazen gevoel hebt. ls je wakker wordt met een maag die een goede twee maten kleiner is dan wanneer je naar bed ging, dan kan er iets mis zijn met je darmen dat voor een opgeblazen gevoel zorgt.
  • Ben ik ongesteld? Als je menstrueert veranderen je geslachtshormonen op zo’n manier dat je vocht gaat vasthouden. Over je hele lichaam houd je extra water vast en dit kan je merken in je buik. Vaak ben je ook wat zwaarder tijdens je ongesteldheid.
  • Wanneer ben ik voor het laastst naar de wc geweest? Als je langere tijd geleden voor het laatst de grote boodschap hebt gedaan, scheelt dit natuurlijk in gewicht. Het vasthouden van afvalstoffen zorgt er namelijk letterlijk voor de je maag groter wordt. Als je er last van krijgt, eet dan wat meer vezels en drink veel water. Dit kan je stoelgang versnellen.
  • Heb ik veel zout of koolhydraten gegeten? Deze twee voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat je je opgeblazen voelt, je lichaam houdt namelijk extra water vast. Er is niks mis met deze stoffen die je lichaam vasthoudt, maar wanneer deze als koolhydraten of zout worden opgeslagen, kan je buik er iets meer opgeblazen uitzien dan normaal.
  • Welke kleur heeft mijn plas? Als je hebt geplast, kijk dan eens in het toilet. Je plas hoort een lichtgele kleur te hebben, niet te donker. Mocht je plas wel erg donker zijn, dan is dat een teken dat je bent uitgedroogd en dit kan ervoor zorgen dat je verstopt raakt. Je buik zwelt hierbij op omdat het schreeuwt om water. Genoeg water drinken dus!

Lees ook: Dít is hoeveel je kunt aankomen in één dag

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels