Bereid je voor: hooikoortspiek valt dit jaar in deze periode

hooikoorts

Het is eerder dan je gewend bent

Niezen, een loopneus en jeukende ogen: het zijn symptomen die veel mensen tijdens het hooikoortsseizoen ervaren. Normaal gesproken ligt de hooikoortspiek in mei en juni, maar dat zal dit jaar volgens experts een stuk eerder zijn. 

Hooikoortspiek

Na een zachte winter en enorme warme temperaturen in de maart, ligt een vervroegde hooikoortspiek al gauw op de loer. Volgens Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft het warme lenteweer van de afgelopen dagen ervoor gezorgd dat veel berken in ons land tot bloei komen. En dit is allesbehalve fijn voor mensen met een berkenpollenallergie. “De berk verspreidt sterk allergeen pollen en kan veel klachten veroorzaken bij mensen met een allergie voor berkenpollen”, stelt het LUMC dan ook.

Droge periode

Niet alleen is het enorm warm geweest, ook is er weinig neerslag gevallen. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid pollen in de lucht sterk toeneemt. “Voor mensen met een berkenpollenallergie is het goed om te weten dat berkenpollen dit jaar ongewoon vroeg in de lucht kunnen verschijnen. Mensen met een berkenpollenallergie raden we aan tijdig met medicatie te starten.”

Hooikoortspiek

Wanneer je deze hooikoortspiek kunt verwachten? Dat duurt volgens experts niet lang meer. De piekperiode van het berkenpollenseizoen ligt dit jaar tussen eind maart en 18 april. Voor mensen met een graspollenallergie is er nog geen reden voor paniek, deze hooikoortspiek zal plaatsvinden in de periode van eind mei en juni.

Lees ook: Aha: dit is waarom je last hebt van harde nagelriemen

Bron: Welingelichte Kringen | Beeld: Pexels