Beschermt het pokkenvaccin van vroeger tegen apenpokken?

Vaccin appenpokken

Ernst Kuipers laat weten of mensen een nieuw vaccin tegen de apenpokken nodig hebben

Mensen geboren vóór 1974 hebben bij hun geboorte het pokkenvaccin gehad. Met het zicht op de apenpokken vragen mensen zich af of ze met dat vaccin beschermd zijn tegen deze nieuwe variant van het virus. Wij vertellen je er meer over.

Pokkenvaccin

In Nederland is iedereen tot het jaar 1974 ingeënt tegen het pokkenvirus. Daarna was het vaccin niet meer nodig, omdat het zijn werk had gedaan: in 1980 werd de wereld pokkenvrij verklaard. Minister Ernst Kuipers schreef in een Kamerbrief dat deze pokkenvaccinatie waarschijnlijk nog steeds bescherming biedt tegen apenpokken. Heb je dit vaccin gehad, dan is er dus een kans dat je beschermd bent tegen dit nieuwe virus.

Nieuw vaccin tegen apenpokken

Mensen die niet zijn gevaccineerd met dat eerdere pokkenvaccin, kunnen rustig ademhalen: er is een nieuw vaccin dat ook werkt tegen apenpokken. Het is al goedgekeurd, maar er worden nog extra onderzoeken gedaan voor de veiligheid. Zo wordt nog onderzocht of het vaccin ook veilig is voor kinderen tot 18 jaar. Het vaccin kan het met twee prikken in de bovenarm met een tussenperiode van vier weken klaar zijn. Als je het al hebt gehad als kind, ben je mogelijk met één boosterprik klaar.

Nu al halen?

Kuipers geeft aan dat het niet nodig is om nu al te gaan prikken. “De manier waarop apenpokken overgebracht wordt en de relatief milde klachten bij de meeste mensen maken dat er geen druk op de zorg verwacht wordt”, schreef hij in de Kamerbrief. Je lichaam kan dit virus goed zelf bestrijden en het verloopt milder dan de pokken uit het verleden. Mocht iemand in contact zijn geweest met een besmet iemand en daarbij een verhoogd risico lopen, dan kan er wel een vaccinatie aangeboden worden. Het is alleen niet mogelijk om de prik zelf aan te vragen bij je huisarts of GGD.

Het RIVM geeft overigens aan dat het oude pokkenvaccin onvoldoende beschermt tegen apenpokken. Het is dus goed om voorzichtig te blijven. Dat betekent: testen bij klachten, isolatie en quarantaine en eventueel vaccineren.

Lees ook: Zeldzaam apenpokkenvirus rukt op in Europa

Bron: Gezondheidsnet, RIVM | Beeld: Pexels