Besmet met coronavirus? Dit is wat je zorgverzekering vergoed

zorgpremie zorgverzekeraar tips besmet coronacvirus vergoed zorgverzekering

Dit wordt wel en niet vergoed als je besmet raakt met het coronavirus

De wereld is in de ban van het coronavirus. Het aantal besmettingen en helaas ook de mensen die eraan bezwijken loopt dagelijks op. Er zijn veel mensen die zich zorgen maken om wat het virus financieel gezien teweegbrengt. Wij halen vast een zorg voor je weg, want dit is wat je zorgverzekering voor je vergoedt als je besmet raakt met het coronavirus.

Consult bij de huistarts

Mensen die de eerste symptomen van het virus vertonen, nemen als eerst contact op met de huisarts. Met klachten als hoge koorts, kortademig en benauwdheid, hoesten en pijn op de borst is het van belang om direct de huisarts te bellen. Buiten de reguliere werktijden kan je contact opnemen met de huisartsenpost. In verband met besmettingsgevaar dienen mensen niet zelf naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan. De basisverzekering vergoedt consulten en behandelingen bij de huisarts. Er gaat ook niets van het eigen risico af, dus als patiënt hoef je hier niets voor te betalen.

Testen op coronavirus

Heeft de huisarts het vermoeden dat je besmet bent? Dan neemt hij of zij contact op met de GGD. In overleg wordt er een laboratoriumonderzoek afgenomen worden om de besmetting te bevestigen. Zijn de klachten ernstig? Dan verwijst de huisarts je direct naar het ziekenhuis, waarnaar de patiënt in een isolatieruimte getest wordt. Bij minder ernstige klachten komt een testpersoon van de GGD thuis langs om de test af te nemen. Met een wattenstokje haalt iemand slijm uit de keel en neus. De zorgverzekering dekt deze kosten, maar mensen betalen hierover wel het eigen risico. Let op, laat je je zonder verwijzing van de huisarts of GGD testen? Dan worden de kosten voor het onderzoek niet vergoed door de zorgverzekering.

Ziekenhuisopname

In veel gevallen kunnen besmette mensen in thuisquarantaine blijven om uit te zieken. In sommige gevallen zijn de ademhalingsklachten zo ernstig dat een ziekenhuisopname nodig is. Patiënten krijgen in het ziekenhuis bijvoorbeeld een infuus of krijgen extra zuurstof toegediend. De gemaakte kosten in het ziekenhuis vergoedt de basisverzekering. Wel vallen deze kosten ook deels onder het eigen risico.

Lees ook: De impact van corona op medewerkers in de zorg: ‘Niet alle helden dragen een cape’

Bron: Zorgwijzer, Margriet | Beeld: Pxhere

Array