Kun je besmet raken met het coronavirus als je je aan alle adviezen houdt?

coronavirus adviezen

Een woordvoerder van het RIVM geeft antwoord op deze vraag

Grondig handen wassen, minstens 1,5 meter afstand houden, een mondkapje dragen in binnenruimtes, geen onnodige reizen maken, beperkt bezoek ontvangen… De lijst met maatregelen om het coronavirus terug te dringen is ons welbekend. Maar is het opvolgen van alle regels een garantie om het virus niet te krijgen? 

Nooit nul

Als iemand positief test op het coronavirus, hoeft dit niet te betekenen dat deze persoon de regels heeft overtreden. Dat is wat RIVM-woordvoerder Harald Wychel uitlegt aan NU.nl. Helaas is de kans om besmet te raken nooit nul: “Door je aan alle maatregelen te houden, help je de verspreiding in zijn geheel tegen te gaan, maar je kan natuurlijk nooit uitsluiten dat je besmet raakt, tenzij je alleen binnenblijft en nooit meer iemand ziet.”

Besmettingen thuis

Hoe goed je de maatregelen ook volgt, je kunt altijd in aanraking komen met iemand die dat niet doet. Volgens het bron- en contactonderzoek vinden veel besmettingen bijvoorbeeld thuis plaats, wanneer een huisgenoot of gezinslid het virus meeneemt. 

Kleiner risico

Een garantie kun je dus niet krijgen, maar wél kan het volgen van de regels het risico op besmetting aanzienlijk verkleinen. “Dat heb je kunnen zien in het voorjaar, toen we ons massaal aan de regels hielden. Je zag het reproductiegetal dalen, net als het aantal mensen dat besmettelijk was en de besmettingen zelf”, aldus Wychel.

Alle beetjes helpen

Over veel maatregelen blijft onduidelijkheid en discussie bestaan. Is 1,5 meter wel genoeg? Verspreidt het virus zich via de lucht of ook via oppervlakten? Zijn niet-medische mondkapjes nu wel of niet effectief? De standpunten verschillen, maar ‘alle kleine beetjes helpen’ volgens Wychel. Het volgen van de maatregelen kan in ieder geval het risico op besmetting en verspreiding flink terugschroeven.

Lees ook: Oorpijn door je mondkapje? Met deze truc voorkom je dat

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels, Maksim Goncharenok