Waarschuwing: zeer besmettelijke én zelfs dodelijke kattenziekte opgedoken in deze regio!

Stel de gezondheid van je kat voorop

Als katteneigenaar heb je altijd het beste voor met je huisdier. Je kat(ten) krijgen de juiste verzorging, de goede inentingen en natuurlijk onvoorwaardelijke liefde. Toch zijn niet alle katten even goed ingeënt en dat kan enorme gevolgen hebben voor de gezondheid van een kat. De zeer besmettelijke kattenziekte is één van die gevaren en kan zelfs dodelijke gevolgen hebben voor de kat. 

Onlangs is bij een Britse korthaar in het huisdierenziekenhuis in Honselersdijk de kattenziekte vastgesteld.

Waarschuwing
Omdat deze ziekte zo enorm besmettelijk is moeten alle katteneigenaren in regio Den Haag erg alert zijn en goed opletten op de symptomen van de kattenziekte. Dierenarts Dieneke Jongepier van het huisdierenziekenhuis waarschuwt de mensen: “Ga bij twijfel zo snel mogelijk naar de dierenarts.” De ziekte begint met vage klachten zoals braken en diarree, maar zodra de kat koorts of bloedafwijkingen heeft zit het dier al in een verder stadium. In het ergste geval zal de kat moeten worden ingeslapen.

Vaccinatie
Dierenarts Kees Buitelaar legt in een video van het AD uit dat katten die niet gevaccineerd zijn de ziekte kunnen krijgen. Besmetting kan voorkomen worden door een kat in te enten. “De katten die als kitten niet twee keer de vaccinatie hebben gehad, met drie weken tussentijd, en de katten die op latere leeftijd niet meer gevaccineerd worden, hebben onvoldoende afweer tegen de ziekte.” Erg belangrijk dus om een kat te laten vaccineren.

Symptomen
De kattenziekte wordt door middel van het snuffelen aan elkaar overgedragen op andere katten. Maar dit is geen garantie dat de katten die binnen blijven geen gevaar lopen. “Doordat bijvoorbeeld het baasje in poep stapt en daarmee het huis binnengaat.” Op mensen heeft het geen effect. De symptomen van de kattenziekte zijn:

  • Maagklachten
  • Darmklachten
  • Koorts
  • Slechte eetlust
  • Diarree (met bloed)
  • Uitdroging

Behandeling
Een besmette kat kan beter worden, maar moet dit zelf doen. De ziekte is behandelbaar, maar er zijn geen medicijnen tegen het virus. De kans op genezing ligt onder meer aan de ernst van de ziekte en de conditie van de kat.

Lees ook: Altijd vreemde katten in je tuin? Met dit diervriendelijke trucje hou je ze weg!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels