Wat kun je het beste doen als iemand recht in je gezicht tegen je liegt?

Een psycholoog legt uit hoe je hier het beste mee om kunt gaan

Het is niet iets om trots op te zijn, maar we vertellen allemaal weleens iets wat niet waar is. Na het eten van alle chips beweren dat je geen idee hebt waar de zak is gebleven, is natuurlijk niet heel erg. Maar wat doe je als iemand recht in je gezicht een heftige leugen vertelt?

Ontmaskeren?

Liegt iemand tegen je? Dan zijn mensen snel geneigd om diegene vragen te stellen over het voorval, om diegene te ontmaskeren. Toch is het niet altijd het beste wat je kunt doen, zo vertelt psycholoog Arimee Daramus aan Well + Good. “Het kan op emotioneel vlak bevredigend zijn”, geeft ze toe. “Maar het lost je problemen niet op.” Daramus’ advies? Doe alsof je diegene wél gelooft.

Voordeel van de twijfel

Met iemand ‘geloven’ bedoelt Daramus niet dat je je naïef moet opstellen, maar geef diegene een kans om van zijn leugen toch de waarheid te maken. “Gaat het om iets wat belangrijk is? Analyseer iemands leugen dan niet, maar neem actie.” Zegt een collega bijvoorbeeld dat het rapport bijna klaar is, maar weet jij dat diegene nog niet eens halverwege is? Vraag dan aan je collega wanneer je het rapport kunt verwachten. “Op deze manier neem je de touwtjes terug in handen”, vertel Daramus.

Vrienden

Hetzelfde kun je ook toepassen op vrienden die een leugen vertellen. Vertelt een vriend dat hij of zij je wel wil helpen met een klusje rondom je huis, maar twijfel jij of diegene wel daad bij woord zal voegen? Stel dan meteen een datum voor. Als ze op het laatste moment met smoesjes komen, dan heb je je antwoord en kun je evalueren wat je nog wel uit de vriendschap met die persoon haalt. 

Laten gaan

Overigens hoef je niet bij elke leugen actie te ondernemen, zo vindt Daramus. Schept iemand op over een dure broek, die naar jouw weten helemaal niet duur was? Laat diegene dan. “Je kunt ze natuurlijk ontmaskeren, maar waarvoor?” Onthoud dat je niet wilt dat iemands oneerlijkheid ervoor zorgt dat jij onaardig optreedt.

Lees ook: Leugentje om bestwil? Vrouwen en mannen liegen om verschillende redenen

Bron: Well + Good | Beeld: Tirachard Kumtanom (pexels) 

Array