Weet jij het beter dan Hugo de Jonge? Met deze game test je dat

Lukt het jou om corona onder controle te krijgen?

Hugo de Jonge kreeg tijdens zijn tijd als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) veel kritiek op zijn bordje. Over de avondklok, het sluiten van de cultuursector en het sluiten van de scholen. Met een nieuw spel kruip jij in de huid van de minister van VWS, en kun je testen of je het zelf beter kan. Enne, het is geen makkelijk spel!

Beter dan Hugo

De game heeft de naam Beter dan Hugo gekregen, en is gemaakt door de 17-jarige Quinten Coret. De student begon destijds het spel als een experiment. “Ik zat in de eerste coronagolf een beetje op Twitter te scrollen en zag al die meningen. Toen dacht ik: hoe moeilijk kan het zijn om een simulatie te maken van die pakketten met maatregelen? Na zes maanden in de avonduren programmeren, had ik een game”, aldus Coret tegen Metro.

Simulatie

In het spel kun je vanaf 28 februari, toen de eerste coronabesmetting in Nederland gemeld werd, zelf maatregelen invoeren. In een grafiek zie je de impact van de maatregelen en krijg je nieuwsberichten te zien. “Ik heb heel veel data van het coronadashboard gehaald en die aan aangekondigde maatregelen proberen te koppelen. Daarnaast heb ik gekeken naar de verhouding positieve tests en ziekenhuisopnamen”, zegt de maker. Voor het spel heeft hij enkele wetenschappelijke studies geraadpleegd en persconferenties teruggekeken.

Maatregelen invoeren

Het afvlakken van de curve, iets wat we tijdens corona al vaak hebben gehoord, is dan ook het doel in het spel Beter dan Hugo. Dit doe je door verschillende maatregelen in te zetten. Van basisregels zoals afstand en mondkapjesplicht, tot een lockdown en het sluiten van de grenzen. Maar ook horeca, scholen en de cultuursector kunnen het zwaar krijgen. Het spel kan nu gespeeld worden tot de eerste golf, maar waarschijnlijk gaat dit in de toekomst veranderen. “Naast veel leuke berichten op Twitter heb ik ook al behoorlijk wat donaties van mensen gehad die hopen op een vervolg, dus dat ga ik zeker maken. De data is redelijk makkelijk te verzamelen, maar de nieuwskoppen schrijven zal nog behoorlijk wat werk zijn”, stelt Coret.

Het spel kun je spelen op www.beterdanhugo.nl.

Lees ook: Hugo de Jonge neemt afscheid als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bron: Metronieuws | Beeld: BrunoPress