Is het eigenlijk beter om zonder een kussen te slapen?

Zo zit het!

Op de bank, in bed en in het vliegtuig: er zijn zoveel plekken waar ons hoofd het gemak van een kussen opzoekt. We slapen nu eenmaal lekkerder met wat zachts onder ons hoofd, maar is onze nek en rug daar eigenlijk wel zo blij mee? Is het niet beter voor je om zonder een kussen te slapen?

De zin van een kussen

Het idee van een kussen is niet alleen dat je er lekkerder op ligt, maar het heeft ook een behoorlijk belangrijke taak: je wervelkolom rechthouden. Als je op een plat oppervlak ligt, denk aan je matras, dan kan een kussen ervoor zorgen dat je je natuurlijke houding behoudt wanneer je slaapt. Dit om te voorkomen dat je wakker wordt met schouder- of nekpijn.

Hoofd steunen

Ja, kussens zijn dus wél goed voor je. Met name voor mensen die op hun zij liggen. “Als je naar iemand kijkt die op z’n zij ligt, dan zijn de schouders veel breder dan het hoofd. De schouders zitten in het wezen in de weg als iemand op zijn zij slaapt”, aldus slaapgeneeskundige Alex Dimitriu tegenover PureWow. Je hebt dus een plek nodig waar je je hoofd op kunt laten rusten, zodat je hoofd niet maar wat in de lucht hangt.

Beter ademen

Hoofdkussens kennen ook nog een ander voordeel. Het helpt je namelijk om beter te ademen wanneer je slaapt. “Het helpt het hoofd boven het lichaam te houden”, legt Dimitriu uit. Volgens de slaapgeneeskundige stroomt het bloed dan beter weg en werken je luchtwegen beter.

Lees ook: Hoe veilig is het om te slapen met een elektrische deken?

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash, Isaac Martin