Bewezen gezond: niks doen en vervelen!

vervelen gezond

Ontdek waarom je met minder doen meer gedaan krijgt

Je kent het wel: je racet van je werk naar de sportschool, van de sportschool naar huis, daarna naar een afspraak met vriend(inn)en en vervolgens scroll je nog een uur door Instagram voor je uiteindelijk in slaap valt. Met zo’n volle agenda verveel je je niet snel. Maar wist je dat vervelen juist heel gezond is? Wij leggen het uit!

Gezond leven

Als je denkt aan een gezonde levensstijl, dan denk je waarschijnlijk aan gezond eten, genoeg sporten, en voldoende slaap. Deze drie dingen worden door wetenschappers al jaren genoemd als de ‘drie puzzelstukken’ voor een gezonde levensstijl. Onlangs is hier een vierde puzzelstukje aan toegevoegd: de zogenaamde ‘waking rest’, of ‘wakker rusten’.

Even helemaal niks

En wat betekent dat? Simpel gezegd: je laat je gedachten gewoon even gaan. Geen muziek, geen social media, geen mensen om je heen. Met niets doen geef je jezelf de ruimte om alle indrukken te verwerken die je op een dag opdoet. En hoe meer we de hele dag ingeplugd zijn op een schermpje, hoe belangrijker het is om onszelf deze ruimte te geven.

De voordelen van vervelen

Uiteindelijk krijg je volgens onderzoekers meer gedaan door minder te doen. Je brein heeft, net als je lichaam, tijd nodig om tot rust te komen. Zo stimuleer je creativiteit en ben je uiteindelijk productiever.

Perfecte timing

Kortom: gewoon even lekker vervelen is dus bewezen gezond. Nu alles toch gesloten is, het weer er grauw en grijs uitziet, en je het liefst binnen zit, is dit dus het perfecte moment om dit eens goed te testen.

Lees ook: Goede gewoontes: 10 avondrituelen voor een betere nachtrust

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Unsplash