Bijna niemand is hiervan op de hoogte: dit is mogelijk een teken van Alzheimer

Dit kan een teken van Alzheimer in een vroeg stadium zijn

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, zo’n 190.000 mensen hebben te maken met deze nietsontziende ziekte. De dementie ontstaat geleidelijk en verergert naarmate de ziekte vordert, totdat een patiënt zelfs cognitieve basisvaardigheden als praten en eten niet meer voor elkaar krijgt.

Vergeetachtigheid is het meest in het oog springende symptoom, maar er zijn tal van andere verschijnselen die wijzen op een (vroeg) stadium van de ziekte van Alzheimer.

Langer van stof
Ben je op middelbare leeftijd en tijdens het praten ineens een stuk langer van stof dan voorheen? Dit kan een vroegtijdige waarschuwing zijn dat je met de ziekte van Alzheimer te maken hebt. Als het je langer dan normaal kost om op het juiste woord te komen, of als je ineens veel meer woorden nodig hebt om iets uit te leggen wordt dit gelinkt aan een milde cognitieve stoornis (MCI), een stoornis die vooraf gaat aan dementie.

Volzin maken
Wetenschappers van het Massachusetts General Hospital voerden een onderzoek uit onder 46 volwassenen, die werden gevraagd van de woorden ‘kachel’, ‘water’ en ‘pot’ een volzin te maken. Degenen die gezond waren lukte het om een nauwkeurige zin te produceren. De mensen die kampten met een milde cognitieve stoornis worstelden met de opdracht. Hoofdonderzoeker dr. Janet Cohen Sherman liet aan The Telegraph weten dat er ‘een zeer significant verschil’ was in de lengte van de zin tussen personen die last hebben van MCI en de gezonde, oudere proefpersonen.

Ronald Reagan
Volgens Sherman zijn deze mensen snel de draad kwijt wanneer ze spreken, iets wat overigens ook bij gezonde mensen voorkomt. Maar gaan mensen ineens op een andere, meer langdradige manier hun verhaal vertellen, dan is dit reden tot bezorgdheid. Op een conferentie in Boston haalt dr. Sherman een studie aan naar de speeches van oud-president Ronald Reagan, die aan dementie leed. “Hij gebruikte naarmate de tijd vorderde steeds minder unieke woorden, en herhaalde zichzelf veel meer,” vertelt ze. “Daarnaast sprak Reagan met meer vulwoorden en loze uitdrukkingen, zoals ‘dingen’, ‘iets’, ‘in feite’, ‘eigenlijk’ en ‘nou’.”

Wil jij dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels