Bizar: de ‘sproeten’ van deze vrouw bleken een zeldzame vorm van borstkanker

Een sproetje bleek het symptoom van iets veel ergers

Toen er bij de Amerikaanse 35-jarige moeder Rebecca Hockadey een vlekje op haar borst verscheen, maakte ze zich aanvankelijk nergens zorgen over. Het zal gewoon een sproetje zijn geweest, ze had immers van de zon genoten. Totdat het ‘sproetje’ zich uitbreidde en iets heel anders bleek te zijn: inflammatatoire borstkanker. Een bijzonder zeldzame, maar erg agressieve vorm van borstkanker waarbij er geen knobbel te zien of te voelen is.

De inmiddels 40-jarige Rebecca vertelt aan The Today Show dat ze aanvankelijk dacht dat het een vlekje door de zon was. Om er zeker van te zijn liet ze het toch checken door een dermatoloog: “Ik dacht dat hij zou zeggen dat het gewoon kwam doordat ik langzaam wat ouder word en mijn huid verandert, ik heb geen moment gedacht dat het weleens borstkanker zou kunnen zijn.” Uit een biopsie kwam de diagnose ‘ontstekingsborstkanker’: een vorm van de vreselijke ziekte die ontstekingen veroorzaakt. De kankercellen waren al verspreid in haar lymfeklieren en een loodzwaar behandelingstraject volgde. Ze onderging zestien weken intensieve chemotherapie, haar beiden borsten moesten geamputeerd worden en tot slot werd ze twee keer per dag bestraald gedurende vijf weken. De behandeling verzwakte haar zo erg dat ze zelfs een paar ribben brak.

Waarschuwen en helpen
Na tien loodzware maanden werd Rebecca eindelijk kankervrij verklaard, maar nog lang niet de oude. Ze liep allerlei infecties op door de borstreconstructie in ook van de chemokuur is ze nog niet af: ze slikt nog steeds pillen en krijgt elke maand injecties. Rebecca vertelt nu haar verhaal om andere vrouwen te helpen: “Je gelooft gewoon niet dat iets wat er zo onschuldig uitziet, zo vreselijk kan uitpakken. Ik had geen pijn, geen andere klachten. Het zou heel veel voor me betekenen als ik anderen kan behoeden voor wat ik zelf heb meegemaakt.”


Een foto van Rebecca en haar gezin in de tijd dat ze chemotherapie onderging.

Wees dus altijd alert op veranderingen in je lichaam, het kan je leven redden als je er op tijd bij bent!

Verder lezen? 

Dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld kanker.be