Wat te doen als je blaasontsteking erger wordt?

blaasontsteking erger

Ook al slik je antibiotica, een blaasontsteking kan helaas erger worden

Een grote hoeveelheid vrouwen krijgt in haar leven te dealen met een blaasontsteking. De dokter kan je in dat geval antibiotica voorschrijven, maar wat als de blaasontsteking niet beter, maar erger wordt?

Wat te doen bij een blaasontsteking

Ten eerste is het belangrijk om niet de zelf-dokter uit te hangen als je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt. Ga naar je huisarts! Zij of hij kan je antibiotica voorschijven en dit is de beste manier om zo snel mogelijk van een blaasontsteking af te komen.

Dingen om te vermijden

Daarnaast is het belangrijk om veel water te drinken, om even geen seks te hebben, om de voorgeschreven antibiotica te blijven slikken en om geen voedingsmiddelen te nuttigen die de blaas irriteren. Denk hierbij aan koffie, alcohol, pittig eten en kunstmatige suikers.

Je blaasontsteking wordt erger

Helaas kan het gebeuren dat je blaasontsteking alsnog erger wordt. Daar kunnen verscheidene redenen voor zijn: 

  • Het kan dat je te vroeg – en waarschijnlijk tegen doktersadvies in – stopte met de antibiotica. “Overgebleven bacteriën die zijn blootgesteld aan een korte antibioticakuur, zullen evolueren en zijn daardoor in staat om de antibiotica daarna te weerstaan”, legt Dr. David Kaufman uit aan Women’s Health.
  • Slik je de antibiotica nog wel trouw en wordt de blaasontsteking alsnog erger? Dan kan het ook dat je simpelweg pech hebt. Sommige vrouwen zijn nu eenmaal vatbaarder voor een dergelijke ontsteking, bijvoorbeeld vrouwen in de overgang. Deze vrouwen ervaren namelijk een oestrogeenafname en dat beïnvloedt het type bacterie in je lichaam. Dr. Margaret Mueller legt uit dat je vagina kwetsbaarder kan worden door uitgeputte goede bacteriën, als gevolg van oestrogeen dat minder circuleert.
  • Heb je meerdere keren per jaar een blaasontsteking? Dan kunnen doktoren er nog weleens voor kiezen om de blaas te bekijken met een CT-scan of met een cytoscopie. Met een cytoscoop wordt dan in de blaas gekeken. Dit om de checken of er zich niets in de blaas bevindt dat er niet zou moeten zijn, zoals bijvoorbeeld nierstenen.
  • Een andere reden waarom je blaasontsteking erger lijkt te worden? Het kan uiteindelijk ook nog zijn dat het helemaal geen blaasontsteking is. Of in ieder geval geen ‘standaard’ blaasontsteking. Zo kan het dat iemand te maken heeft met een ernstige nierinfectie. Dit is overigens ook iets waar je mee te maken kunt krijgen als je een blaasontsteking niet behandelt. Bel bij twijfel daarom altijd de huisarts om advies in te winnen.

Lees ook:Een gezonde blaas: dit zijn de meest gestelde vragen

Bron: Woman’s Health Mag | Beeld: Unsplash, Keenan Constance