9 mogelijke verklaringen voor bladderende nagels

bladderende nagels
Dit betekenen bladderende nagels

De meeste mensen denken niet echt na over het feit dat hun broze nagels iets kunnen zeggen over je gewoontes of gezondheid. Als je nagels snel bladderen, dus nagels waar ‘velletjes’ vanaf splijten, is dat een symptoom van broze nagels. Het kan komen door factoren van buitenaf, maar ook je gezondheid speelt een rol. Deze negen oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan bladderende nagels.

Bladderende nagels zijn niet meteen reden om in paniek te raken.

1. Leeftijd

Als je ouder wordt, gaat niet alleen je huid rimpelen, je nagels gaan ook ‘rimpelen’. De groeven worden dieper, waardoor er meer kans is dat je nagels splijten. Bladderende nagels komen dus gewoonweg vaker voor bij oudere mensen.

2. Schoonmaakmiddel

Was je regelmatig af of sta je met je handen in een sopje? Het water en schoonmaakmiddel maakt je nagels broos, omdat ze uitdrogen. Draag rubberen handschoenen en houd je handen en nagels vettig met handcrème.

3. Manicure

Als je regelmatig een manicure laat zetten in de vorm van gel- of acrylnagels, dan kunnen je echte nagels het zwaar te verduren krijgen. Vooral bij het verwijderen van deze nagellak kunnen je nagels stukgaan door de aceton. Zijn je nagels hierdoor erg broos geworden? Doe dan liever je nagels thuis zodat je nagellakremover zonder aceton kunt gebruiken en niet tekeer hoeft te gaan met een vijl.

4. Anti-bacteriële gel

Als je veel anti-bacteriële gel gebruikt omdat je bijvoorbeeld in de zorg werkt, kunnen je nagels door de alcohol sneller gaan bladderen. Probeer daarom ook regelmatig wat handcrème op te smeren om je handen en nagels te hydrateren.

5. Verf en klei

Als schilder of kunstenaar kom je veel in aanraking met verf of misschien zelf klei. Dit betekent ook dat je je handen vaak moet wassen of agressieve middelen gebruikt om de verf eraf te halen. Hierdoor drogen je nagels uit en bladderen ze snel af.

6. Antibiotica

Sommige antibiotica zorgen voor bladderende nagels. Met name tetracycline, wat gebruikt wordt bij de meeste algemene infecties, kan nagels doen splijten.

7. Schildklier

Problemen met je schildklier zie je door je hele lichaam, dus ook in je nagels. Heb je naast bladderende nagels ook last van moeheid, gevoeligheid voor temperatuur en een wisselend gewicht, dan kan je schildklier het probleem zijn.

8. Je bent te ruw

Als je vaak je nagels ruw vijlt, dan kan dit ervoor zorgen dat ze gaan afbladderen. Wees lief voor je nagels en vijl altijd in één richting.

9. IJzertekort

Bladderende nagels zijn ook een symptoom van een ijzertekort. Eet ijzerrijk voedsel of neem supplementen.

Lees ook: 5 tekenen dat je je rugpijn niet moet negeren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RD | Beeld: Pexels