Is het blauwe licht van je telefoon en laptop echt slecht voor je huid?

blauwe licht huid

Het blauwe licht zou kunnen leiden tot huidveroudering

Inmiddels weten we allemaal dat te veel zonlicht slecht voor je huid is. Ook krijgen we al jaren te horen dat we vierkante ogen krijgen als we te lang naar de televisie staren. Maar het blauwe licht van je schermen, ook wel high-energy visible light (HEV) genoemd, zou ook schadelijk kunnen zijn voor je huid. 

HEV-licht

HEV-licht is straling die uit digitale schermen komt. Het heeft een vergelijkbare structuur als uv-licht. Het blauwe licht komt voor in zonnestralen en reguleert ons dag- en nachtritme. We zijn er dus tot op zekere hoogte wel aan gewend. Wanneer daar nog het blauwe licht van je telefoon, laptop en televisie bijkomt, is het een ander verhaal.

Schadelijk

Het effect van het blauwe licht op je huid is niet direct te zien. Je krijgt niet meteen rode plekken of zwellingen, zoals bij uv-licht wel het geval is. Sommige huidartsen denken dat HEV-licht de huidbarrière langzaamaan verzwakt. Dit heeft als gevolg dat de uv-straling je huid sneller kan beschadigen en je huid minder snel geneest. Tevens kun je er door blauw licht ouder uit gaan zien dan je daadwerkelijk bent. Misschien leuk als je achttien bent, maar op onze leeftijd zien we er toch liever iets jonger uit. Dat je ouder lijkt, komt door het enzym MMP-1. Dit wordt geactiveerd door het blauwe licht. Het enzym breekt collageen en elastine af, waardoor je huid zwakker en slapper wordt. Ook veroorzaakt blauw licht meer zichtbare pigmentvlekken, blijkt uit een onderzoek uit 2017.

Digitale detox

Volgens dr. Howard Murad, dermatoloog en oprichter van het skincare-merk Murad, is blauw licht een van de energierijkste golflengtes. “Het dringt dieper door dan uv-A- en uv-B-stralen. Gemiddeld staat vier dagen van acht uur achter een laptop gelijk aan twintig minuten blootstelling aan uv-A-straling”, legt hij uit aan Women’s Health. Helpt een digitale detox dan niet? Ja en nee, zeggen experts. Een voorlopige studie wijst uit dat het blauwe licht uit het daglicht, waar je al aan bent blootgesteld, alleen al zorgt voor de helft van de totale oxidatieve huidstress. Met nog wat extra tijd op je beeldscherm, is het niet heel gek dat er huidproblemen ontstaan.

Smeren, smeren, smeren

Wat kun je er dan wel tegen doen? Huidexpert Paula Begoun: “Je kunt blauw licht niet tegenhouden, maar je kunt het wel onderbreken. Crèmes en serums met antioxidanten kunnen een buffer vormen.” Nathalie Broussard, Scientific Communication Manager bij Shiseido is het daarmee eens. “Ingrediënten die in staat zijn om blauw licht op te nemen, moeten zichtbaar zijn met het blote oog.” Zij raadt vooral een minerale, witte zonnebrand aan. Misschien niet de beste look, zo’n witte waas, maar het beschermt je huid wel beter. “Ook een foundation of een product geformuleerd met witte minerale poeders is een goede bescherming voor je gezicht. Ook antioxidanten zoals vitamine A, C en E neutraliseren de vrije radicalen die door blauw licht ontstaan.” Smeren, dus!

Lees ook: Kun je zonnebrandcrème van vorig jaar nog gewoon gebruiken?

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash