Blijkbaar kunnen mensen met blauwe ogen beter tegen alcohol

blauwe ogen

Wij leggen uit waar dit ‘m in zit

De een kan een hele avond zonder problemen wijn drinken, terwijl de ander meteen dronken op de vloer ligt. Hoe dat kan? Wellicht heeft de kleur van je ogen hier invloed op. Mensen met blauwe ogen blijken namelijk beter tegen alcohol te kunnen. 

Kleur van je ogen

Het leven is soms oneerlijk. Dat blijkt wel weer uit een nieuw onderzoek, dat het verband tussen je oogkleur en hoe goed je tegen alcohol kan in beeld heeft gebracht. Onderzoekers van de Georgia Stat University ontdekten namelijk dat mensen met blauwe ogen beter tegen alcohol kunnen dan mensen met donkerkleurige ogen. Volgens het onderzoek heeft dit te maken met de hoeveelheid melanine in je lijf – het pigment dat je ogen donker kleurt. Mensen met donkerkleurige ogen hebben veel melanine, waardoor ze gevoeliger zijn voor de effecten van alcohol.

Alcoholisme

Wat uit een onderzoek van de Universiteit van Vernont blijkt, is dat mensen met lichte ogen ook vaker alcohol drinken. Mensen met en lichte oogkleur zouden volgens de onderzoekers tevens een hoger risico lopen op alcoholisme. Wanneer je precies als alcoholist wordt bestempeld? Voor een man is dat wanneer hij meer dan veertien glazen per week drinkt, bij vrouwen bij meer dan zeven glazen per week.

Gewenning

Uit deze onderzoeken kunnen we dus concluderen dat mensen met blauwe (of andere lichtkleurige) ogen meer gewend zijn aan alcohol dan mensen met donkere ogen. Daardoor kunnen zij beter tegen alcohol. En hoe vaker je een drankje drinkt, hoe minder snel je de effecten verneemt. Uiteraard verschilt het per persoon hoe snel je gewend raakt aan alcohol en hoe goed je ertegen kunt. Dus proost, met mate!

Lees ook: Trimbos-instituut: ‘Kinderen af en toe alcohol laten drinken is schadelijk’

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels