Dit is wat blinde mensen ervaren als ze dromen

Ook blinde mensen dromen gewoon

Je kunt het misschien niet altijd onthouden, maar elk mens droomt elke nacht. Blinde mensen zijn daar geen uitzondering op. Toch kunnen we het niet helpen ons af te vragen wat blinde mensen dan ‘zien’ als ze dromen. Ben jij er ook benieuwd naar? In dit artikel geven we er antwoord op.

Blinde mensen dromen ook

Mensen die blind zijn dromen net zoveel als mensen die kunnen zien. Dat komt omdat dromen worden gegenereerd in je brein. Het is een functie van je hersenen en dus niet van je ogen. Er zitten subtiele verschillen in de dromen van mensen die blind zijn en mensen die wel kunnen zien. Sommige blinde mensen zien daarentegen wel echt beelden in hun dromen. Hierbij hangt het er vanaf op welke leeftijd zij hun zicht verloren.

Wel of geen ‘zicht’ in dromen?

Mensen die blind zijn geboren of op jonge leeftijd (tot 5 jaar) blind werden, hebben geen zicht in hun dromen. Mensen die na hun vijfde of zesde blind werden, hebben wel visuele dromen. Hieruit blijkt dat blinde mensen alsnog kunnen ‘zien’ in hun dromen, mits ze genoeg herinneringen hebben opgeslagen in het brein van toen ze nog wel konden zien. Jongere mensen voor wie dat niet geldt, dromen ook, maar andere zintuigen spelen een veel prominentere rol in hun dromen.

Benieuwd waar blinde mensen over dromen? Lees dan verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2