Last van brandend maagzuur? Met deze tips is het zo verholpen

Deze tips helpen tegen brandend maagzuur

Iedereen heeft er ooit wel een keer mee te maken gehad: brandend maagzuur. Dit vervelende, brandende gevoel in je maag en slokdarm kunnen voor veel lasten zorgen. De een heeft er vaker last van dan de ander, maar heb je er minstens een keer per week last van? Dan is het belangrijk om van de volgende dingen op de hoogte te zijn.

Bij brandend maagzuur stroomt er te vaak zure maaginhoud terug in de slokdarm.

Sluitspier

Maagzuur komt bij velen voor, helemaal na het nuttigen van een zware maaltijd. De druk in je maag is namelijk na maaltijden vaak verhoogd. Hierdoor gaat het sluitspiertje open om zo de overbodige lucht kwijt te raken. Tijdens dit proces kan af en toe wat maagzuur mee naar boven komen. Heb je vaker dan twee keer per week last van brandend maagzuur? Dan is de kans groot dat je sluitspier vaker dan gemiddeld open staat dan bij andere mensen. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn overgewicht, zwangerschap, vet of sterk gekruid voedsel, roken, alcohol, stress of vermoeidheid.

Gevolgen

Het pijnlijke, brandende gevoel achter je borstbeen kan erg vervelend zijn. Brandend maagzuur kan ook klachten als een geïrriteerde keel, hoest- en slikproblemen, een scherpe of bittere smaak in je mond en een slechte adem veroorzaken. De gevolgen hiervan zijn dat je ‘s nachts minder goed kan slapen en je niet meer van je maaltijden kunt genieten. Na langere tijd kan het maagzuur je slokdarm beschadigen en kan het uiteindelijk een slokdarmontsteking veroorzaken. Heb je last van aanhoudend maagzuur? Neem dan contact op met je huisarts voor uitgebreid advies.

Lees op de volgende pagina hoe je brandend maagzuur kunt voorkomen.

Pagina 1/2