Zo haal je de brandharen van de processierups uit je huid

processierups

Met deze tip heb je hopelijk zo min mogelijk last van de haren

Dachten we dat wespen en muggen al irritant waren, schieten de eikenprocessierupsen als paddestoelen uit de grond. Of in dit geval: vallen de brandharen van de rups op je huid. De rups houdt zich van mei tot juli schuil in eikenbomen en laat brandharen los. Wanneer deze brandharen in contact komen met je huid, kan dat erg pijnlijk zijn. Dus hoe kom je zo snel mogelijk van die haren af?

De brandharen kunnen voor veel klachten zorgen.

Brandharen

Hoewel rupsen niet te boek staan als grote beesten, heeft de processierups ongeveer 700.000 brandharen. Wanneer de rups zich bedreigt voelt, laat hij de haren los en deze kunnen niet alleen naar beneden vallen, maar ook met de wind meewaaien, waardoor ze ook op je terecht kunnen komen wanneer je niet eens in de buurt van de rups bent. De meeste mensen ervaren klachten als jeuk, bultjes, uitslag en rode, gezwollen ogen wanneer de haren op hun huid komen. Mensen die er gevoelig voor zijn, kunnen zelfs misselijk of kortademig worden.

Brandharen verwijderen

Zijn de haren toch op je terecht gekomen? Krab of wrijf dan niet over de jeukende plek. Het beste kun je plakband over de jeukende plek plakken en eraf trekken. Op deze manier verwijder je de haren uit je huid. Je kunt daarna je huid afspoelen met lauw water en een verkoelende crème over de plek smeren. Was ook meteen de kleding die je droeg om te voorkomen dat de haren ook op andere plekken van je lichaam terechtkomen.

Lees ook: Dennenprocessierups komt naar Nederland: ‘Hij heeft nóg meer brandharen’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Eigen Huis & Tuin | Beeld: Pixabay