Brandwonden zouden veel sneller genezen door dit lichaamseigen trucje!

Brandwonden zijn heel pijnlijk en moeilijk te genezen

Er bestaat niet voor niets het gezegde; je wonden likken. Dit is misschien wel dé manier om je brandwonden veel sneller te laten helen. Onderzoekers van het Amsterdam UMC en de Nederlandse Brandwonden Stichting hebben het vermoeden dat dit je wonden veel sneller laat helen, zonder die nare littekens die over kunnen blijven. 

Dit zou fantastisch zijn!

Uniek

Speeksel zou veel beter werken dan allemaal andere zalfjes, omdat het een unieke en bijzondere antibacteriële werking heeft en geneeskrachtige eigenschappen bezit. Daarbij zouden op die manier ook de hoeveelheid littekens tot een minimum beperkt worden en zie je naderhand vrijwel niets meer van de wond. Althans, dat is het vermoeden. Sue Gibbs, hoogleraar huidregeneratie, zegt dat dit nog nooit eerder is onderzocht is.

Nog nooit onderzocht

Speeksel bevat bijzondere genezende en antibacteriële eigenschappen. Dit is gunstig voor wondgenezing en het beperken van littekenvorming, zo is bekend. Maar of dit ook zo is bij brandwonden is volgens Sue Gibbs, hoogleraar huidregeneratie, nog nooit eerder onderzocht.

Goedkoop

We onderzoeken in het bijzonder het effect van speeksel op de snelheid van genezing en het voorkomen van bacteriële infecties”, vertelt Gibbs. Het zou super zijn, als speeksel ook daadwerkelijk zou helpen. Een mens genereert namelijk een halve liter speeksel per dag. Dat is een halve frisdrank fles vol, voor nop. “Het afnemen van speeksel bij een patiënt is daarmee makkelijk en goedkoop te realiseren.” We houden het onderzoek nauwlettend in de gaten.

Lees ook: Verkouden en snotterig? Dit is waarom zoveel mensen hier nu last van hebben

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Telegraaf | Beeld: pxhere