Dít is de reden dat mensen met tatoeages extra moeten oppassen tijdens het sporten

Dít is waarom intensief sporten met tattoos om voorzichtigheid vraagt

Tatoeages waren vroeger alleen gereserveerd voor de wat ruigere leden van de samenleving, maar tegenwoordig is zijn ze sociaal veel meer geaccepteerd. Bijna iedereen loopt tegenwoordig wel met een ‘plakplaatje’ rond en niemand kijkt er nog van op. Maar wist je dat je een stuk minder zweet als je wat inkt op/in je lijf hebt zitten? 

Onderzoek
Onderzoekers van het Alma College in de Amerikaanse staat Michigan hebben met een onderzoek uitgewezen dat je minder zweet produceert als je tatoeages hebt. De onderzoekers voerden een test uit bij tien jonge mannen die tattoos hadden aan één kant van hun lichaam. Vervolgens werden er twee chemische plakkers aangebracht, eentje op de getatoeëerde zijde en eentje op de ‘lege’ huid. De plakkers bevatten een stof die de huid doet zweten. Nadat het zweet was opgevangen, bleek dat de getatoeëerde huid van de mannen de helft minder zweet had geproduceerd. Daarnaast bevatte het zweet bijna twee keer zoveel zout dan normaal.

Afkoelen
Zweten zorgt er namelijk voor dat het lichaam afkoelt. Wanneer je minder zweet dan normaal, bijvoorbeeld tijdens het sporten, kan je lichaam dus minder snel terug een normale temperatuur aannemen. Binnenkort willen de onderzoekers de studie herhalen bij een grotere groep proefpersonen. Hoewel tattoos een effect hebben op de zweetproductie, is het onwaarschijnlijk dat iemand oververhit zou raken als gevolg van zijn tattoos. Zo bleek eerder al dat bij mensen met brandwonden de onbeschadigde zweetklieren meer zweet gaan produceren ter compensatie.

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: HLN.be | Beeld ter illustratie