Vaak last van buikpijn? Eén op de vijf vrouwen heeft last van déze aandoening

De aandoening kan voor veel pijn zorgen

Buikpijn is heel vervelend, daar kunnen we niks anders van maken. Het is echter wel belangrijk om te weten waar de pijn vandaan komt. Er hoeft natuurlijk niets ernstigs te zijn, maar het is altijd wijs om je te laten testen als je last hebt van de onderstaande symptomen. Het zou kunnen zijn dat je endometriose hebt.

Een op de vijf vrouwen heeft last van deze aandoening.

Littekenweefsel

Bij endometriose zwerven er kleine stukjes baarmoederslijmvlies door je onderbuik, eierstokken, eileiders, blaas en darmen. Deze kleine stukjes kunnen pijn veroorzaken, maar sommige vrouwen hebben niet eens door dat ze de aandoening hebben. Let wel op dat je meer klachten kunt krijgen als er meer stukjes rondzwerven. De stukjes werken hetzelfde als het andere baarmoederslijmvlies. Ze bouwen op en breken weer af. Normaliter zou een vrouw ongesteld worden bij het afbreken, maar het bloed van de verdwaalde stukjes kan nergens heen. Hierdoor ontstaan er bloedingen en kunnen er nare krampen bij komen kijken. Ook kan er littekenweefsel ontstaan door verklevingen en dat kan ook voor veel pijn zorgen.

Symptomen

De symptomen die komen kijken bij endometriose zijn:

  • Buikpijn
  • Stoelgangproblemen
  • Vermoeidheid
  • Onvruchtbaarheid
  • Lage rugpijn

Vaak is behandeling niet nodig, maar als sprake is van een kinderwens kan dit wel gedaan worden om het proces te vergemakkelijken. Er worden dan pijnstillers en/of een kijkoperatie voorgeschreven. De pil kan de pijnklachten van endometriose onderdrukken. Heb je veel last? Aarzel dan niet om dit eens met je huisarts te bespreken.

Lees ook: Heb jij last van pijn in de onderrug? Pas dan op met déze houding!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: videostill Health Tips