3 tekenen dat je tegen een burn-out aanloopt op werk


Deze drie tekenen wijzen op een burn-out

We hebben allemaal weleens onze week niet. We slepen onszelf uit bed om naar het werk te gaan en zitten er met een zuur hoofd. De tijd tikt langzaam voorbij en alles lijkt stom. Meestal heb je een paar dagen daarna wel weer energie en zin in je werk. Als dit niet gebeurt, kan het zijn dat je een burn-out hebt. Als het je niet meer lukt om energie te halen uit je werk, is het misschien tijd om na te denken.

Deze drie tekenen zijn waarschuwingssignalen.

1. Je komt je bed nauwelijks uit

Het is een vicieuze cirkel: je voelt je iedere dag gestresst en geïrriteerd omdat je moe bent. Maar slapen lukt niet, omdat je over je werk ligt te piekeren. Hoe langer je in deze spiraal zit, hoe minder goed je op je werk zult presteren. Probeer zoveel mogelijk slaap te pakken door overdag genoeg te bewegen. Pak zoveel mogelijk de fiets en wandel tijdens de lunch een halfuurtje. Zet je mobiel en laptop een uur voor het slapengaan uit en probeer te ontspannen met een warme douche en een boek.

2. Je voelt je minder toegewijd aan je werk

Je baas heeft je een ambitieuze en belangrijke opdracht gegeven dat heel goed zou zijn voor je ontwikkeling binnen het bedrijf. Een paar jaar geleden zou je dit geweldig hebben gevonden, maar nu voel je je suf, cynisch en gefrustreerd. Denk eens goed na waarom je deze frustratie voelt. Voel je je ondergewaardeerd? Is de werkdruk te hoog? Kijk of je opdrachten kunt uitbesteden en misschien een junior of assistent in armen kunt nemen om je te helpen.

3. Je hebt het idee dat je niks bijdraagt

Het is heel normaal dat je je weleens afvraagt ‘wat draag ik bij aan de maatschappij?’. Vooral als je een nogal abstracte baan hebt komt dit voor. Probeer jezelf te herinneren aan waarom je voor deze baan koos. Vind je er echt niks meer aan en voel je je al lange tijd waardeloos? Probeer dan te ontdekken of dit daadwerkelijk door je baan komt of dat er andere dingen spelen. Wellicht is het tijd voor een carrièreswitch.

Lees ook: Zoveel slaap zou je volgens je leeftijd nodig hebben

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Purewow | Beeld: Pexels