Zoveel calorieën verbrand je per sport in een uur

En met deze vier sporten verbrand je de meeste calorieën

We weten allemaal wel dat voldoende beweging belangrijk is om gezond en fit te blijven. Of je nu fietst, roeit of turnt: elke sport brengt zo zijn gezondheidsvoordelen met zich mee. Ben je benieuwd met welke sport je de meeste calorieën verbrandt? Hieronder vind je de sporten die het meest effectief zijn als je wilt afvallen. Ook maakten we een lijstje met het aantal calorieën dat je met elke sport per uur verbrandt. 

Benieuwd hoeveel calorieën je verbrandt met paardrijden, skiën of voetbal? Je kunt het hier vinden.

Meeste calorieën

Met deze vier sporten verbrand je per uur de meeste calorieën:

1. Hardlopen

Hardlopen is een effectieve manier om af te vallen, omdat je zowel snel calorieën verbrandt, als conditie opbouwt. In een gewoon wandeltempo (5 km/uur) verbrand je in een uur al 260 calorieën en in een stevig tempo (8 km/uur) al snel het dubbele. Met rustig joggen verbrand je zelfs zo’n 650 kilocalorieën per uur. Haal de hardloopschoenen maar van zolder!

2. Fietsen

Met rustig fietsen (minder dan 10 km/uur) verbrand je ongeveer 330 calorieën per uur. Wanneer je in een normaal tempo fietst (20 km/uur) is dat ongeveer het dubbele. Fiets je daarentegen in een écht hoog tempo (meer dan 30 km/uur) dan kun je maar liefst 1300 kilocalorieën in een uur verbranden! Een goede reden om eens wat vaker de fiets te pakken in plaats van de auto.

3. Sportschool

De sportschool is met name geschikt voor mensen die in hun eigen tempo willen sporten om af te vallen. Met licht gewichtheffen en andere fitnessactiviteiten verbrand je zo’n 250 calorieën per uur. Dat geldt ook voor aerobics. Krachttraining is overigens geen effectieve manier om af te vallen, vooral bij beginnende sporters. Met krachttraining verbrand je wel veel vet, maar dat wordt meestal vervangen door spieren. Veel gewichtsverlies zal dat dus niet opleveren (soms kun je er zelfs door aankomen), maar door op deze manier vet te verbranden word je wel een stuk gezonder. Om meer calorieën te verbranden, kun je krachttraining ook afwisselen met cardio.

4. Zwemmen

Zwemmen is een supergoede manier om wat gewicht te verliezen. Trek je rustig baantjes met een rug- of schoolslag, dan verbrand je al snel 500 calorieën per uur. Wanneer je in vlinderslag zwemt, kun je zelfs wel 900 calorieën per uur verbranden.

Activiteitentabel

Zijn de bovenstaande sporten niet echt aan jou besteed, of wil je simpelweg weten hoeveel calorieën je verbrandt met jouw favoriete sport? Aan de hand van het activiteitenlijstje hieronder kun je precies berekenen hoeveel kilocalorieën je met welke activiteit per uur verbrandt. De onderstaande activiteitentabel toont hoeveel calorieën je gemiddeld per kilo lichaamsgewicht per uur verbruikt bij een bepaalde activiteit. Vermenigvuldig het getal uit de tabel dus met je eigen gewicht in kilo’s en je ziet precies hoeveel calorieën je per uur verbrandt.

Sport

kcal per kg lichaamsgewicht/uur
 Aerobics  6
 Badminton  4,5
 Basketbal  6
 Circuittraining  8
 Fitness  5,5
 Handbal  8
 Hardlopen (11 km/uur)  11,5
 Hockey  8
 Joggen (6 km/uur)  7
 Judo/karate/kickboksen/jiu- jitsu/taekwando  10
 (Jazz)ballet  6
 Paardrijden  4
 Racefietsen (25-30 km/uur)  12
 Schaatsen  7
 Skateboarding  5
 Skelteren  7
 Skiën  7
 Surfen  3
 Squash  12
 Tafeltennis  4
 Tennis  7
 Turnen  4
 Voetbal  7
 Volleybal  3
 Wandelen (5 km/uur)  3,5
 Zwemmen  6
 Biljarten  2,5
 Dammen  1,5
 (Disco)dansen  6
 Schaken  1,5
 Touwtjespringen  8

Lees ook: Door dit eten verbrand je meer vet tijdens het sporten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum, Margriet | Beeld: Pexels