Meer zweten, meer calorieën verbanden? Dit is de invloed van hitte op je workout

calorieën verbranden hitte

Warm weer kan  invloed hebben op hoeveel calorieën je verbrandt

Het kan wat extra motivatie vragen om in de zomerhitte je sportschoenen aan te trekken en in beweging te komen. Met dat warme weer liggen we nu eenmaal liever met een ijsje in de zon dan dat we in de sportschool aan apparaten staan te trekken of een rondje hardlopen. Helpt dat extra zweten tijdens je zomerworkout dan tenminste met het verbranden van meer calorieën? Ja en nee, luidt het antwoord. Dit is hoe het zit.

Hoeveelheid energie

De hoeveelheid energie die je tijdens het sporten verbrandt, hangt grotendeels af van je basaal metabolisme. Dit is de hoeveelheid energie die je in rust verbruikt om je lichaam draaiende te houden. Het basaal metabolisme verschilt per persoon en hangt onder andere af van je lengte, lichaamsgewicht en dagelijkse activiteiten. Weer en temperatuur hebben daarnaast ook een vinger in de pap wat deze hoeveelheid betreft.

Sporten op warme dagen

“Warm weer kan het basaal metabolisme licht verhogen, waardoor je iets sneller calorieën verbrandt,” legt dr. Preethi Daniel uit in Women’s Health. “Het lichaam werkt dan extra hard om zichzelf af te koelen.” Door het zoeken van verkoeling, verbruikt je lichaam dus meer energie. Er bestaan daarentegen geen wetenschappelijke onderzoeken die aantonen om hoeveel calorieën het dan precies gaat (lees: of het opweegt tegen de ijsjes die we in de zomermaanden eten).

Gewenning aan de temperatuur

Verder leert het lichaam zich snel aan te passen aan de warme temperaturen, waardoor het effect van de hitte al snel verdwijnt. “Iemand die niet gewend is aan sporten in de hitte kan meer calorieën verbranden dan iemand die al langere tijd traint, maar in de loop der tijd past je lichaam zich aan en vermindert het aantal calorieën dat je tijdens de workout verbrandt weer,” weet ultramarathonloper Greg Drach te vertellen. Hoewel je meer zweet bij een warme workout, houd je het sporten juist bij lage temperaturen langer vol, vult Drach aan. Daardoor kun je juist op koudere dagen meer verbranden.

Waar je ook op moet letten

Belangrijk is in ieder geval om jezelf goed voor te bereiden op een training in de hitte. Genoeg water drinken is daar een onderdeel van. Sporten tijdens een hittegolf doet namelijk meer kwaad dan goed als je niet voldoende drinkt. Sport je buiten in de zon? Vergeet je dan vooral niet in te smeren met een hoge factor. Vermijd trainen op het midden van de dag en draag de juiste kleding. Lichte kleding en een pet kunnen je workout in de hitte een stuk dragelijker maken.

Lees ook: Dit is het belang van direct douchen na het sporten

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash