Canada plaatst als eerste land ter wereld een waarschuwing op elke sigaret

‘Gif in elk trekje’ luidt het bij iedere hijs die je neemt

Canada maakte gisteren op World No Tobacco Day bekend dat ze waarschuwingen gaan plaatsen op elke sigaret en andere tabaksproducten. Ze zijn het eerste land ter wereld waar dit gebeurt. Verstandig of een tikkeltje overdreven?

Waarschuwingstekst

Volgens de minister van Volksgezondheid is dit dé manier om mensen te waarschuwingen over het gevaar van tabak. Vanaf 1 augustus moeten er op elke sigaret teksten staan als ‘gif in elk trekje’, ‘sigaretten veroorzaken impotentie’ en ‘rook schaadt kinderen’. Aan de binnenkant van de verpakking komt nog een extra waarschuwingstekst.

Gezondheidsexperts zijn blij met de nieuwe maatregelen. De voorzitter van de Canadese Longstichting denkt dat de nieuwe teksten het roken vooral minder aantrekkelijk maken voor kinderen.

Canada als voorloper

Waarschuwingsteksten op verpakkingen werden in 1989 al verplicht in Canada en vandaag de dag moet zelfs driekwart van de verpakking bedrukt worden met een schokkend bericht. Of dit nou een foto is van een vrouw die op haar 42ste overleed door longkanker of een close-up van een tong met tumoren. Enne, nu doet de regering daar dus nog een schepje bovenop.

Het aantal rokers is de laatste jaren al gestaag afgenomen in het land. Afgelopen jaar rookte in Canada nog zo’n 10 procent van de bevolking sigaretten. In 2035 wil de regering dat dit aantal gehalveerd is. Jaarlijks sterven er namelijk nog zo’n 48.000 Canadezen door de gevolgen van roken.

Lees ook: Aan deze tekenen kan je zien dat je lichaam gezond is

Bron: Nos, Linda.nl  | Beeld: Pexels