Cardioloog deelt 5 tips over hoe ze haar hart gezond houdt

Deze doelen kun je makkelijk stellen

Ervaar je geen klachten? Dan zal het wel goedzitten met je gezondheid, toch. We maken onszelf dit smoesje weleens wijs om ergens onderuit te komen. En toch zijn we het er dan wel weer roerend over eens dat voorkomen beter is dan genezen. Wees dus een beetje lief voor de gezondheid van je hart en luister naar het advies van deze cardioloog.

Cardioloog Jennifer Haythe vertelt aan Well + Good wat zij doet om haar hart gezond te houden.

Stel trainingsdoelen

Dr. Haythe rent graag om haar hart gezond te houden. Ze motiveert haarzelf door zich in te schrijven voor hele of halve marathons. In dat geval moet je wel trainen om geen flater te slaan tijdens de marathon. Zelf spendeert ze 45 minuten aan krachtige cardiovasculaire oefeningen en dat doet ze zo’n 4 à 5 keer per week. Onder krachtige vasculaire oefeningen worden onder andere hardlopen en zwemmen gerekend. Gelukkig hoef je jezelf niet zo vaak en zo hard af te beulen. The American Heart Association raadt volwassenen aan om 150 minuten per week te spenderen aan semi-intensieve beweging (wandelen, dansen of zelfs tuinieren) of anders 75 minuten per week aan intensieve beweging.

Een mediterraans dieet aanmeten

Jezelf dingen ontzeggen werkt vaak niet, maar je kunt wel streven naar een bepaalde dieetstijl. Dr. Hythe probeert zich zoveel mogelijk aan het mediterraanse dieet te houden. Voor haar houdt dat in dat ze eens in de twee weken een keer rood vlees eet. Daarnaast eet ze veel vis, kip, peulvruchten, fruit, noten en olijfolie.

Slaap genoeg

Journal of the American College of Cardiology bracht onlangs naar buiten dat te weinig – maar ook te veel – slaap kan resulteren in een hogere kans op een hartaanval. Dr. Hythe probeert zelf altijd tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht te pakken. “Slaap is essentieel voor je hartgezondheid. Je hartslag en je bloeddruk dalen wanneer je slaapt.” Ook leest de cardioloog liever een boek voor het slapengaan. Een tv-serietje kijken houdt je alleen maar uit je slaap.

Mediteren

Veel mensen vinden mediteren maar een zweverig gedoe, maar je hart heeft er wél baat bij. “Door meditatie daalt je hartslag wat en je bloedsuiker daalt ook, beiden zijn goed voor de gezondheid van je hart”, vertelt Hythe.

Schone tanden

Je hart gezond houden door je tanden te poetsen? Het klinkt een beetje vreemd. Toch worden de twee aan elkaar gelinkt. “Slechte mondhygiëne en ongezond tandvlees worden gelinkt aan hartziektes”, zo weet Hythe. Zelf zorgt ze er daarom voor dat ze twee keer per jaar haar tanden grondig laat reinigen bij een specialist. Voor het onderzoek waar Hythe het over had, werd de gebithygiëne van 682 mensen onderzocht. Wat bleek? Degenen die minder dan twee keer per dag minder dan twee minuten hun tanden poetsten, hadden een grotere kans op hartziektes in vergelijking met mensen die wel twee keer per dag twee minuten lang hun tanden poetsten. 

Lees ook: Een KNO-arts tipt: zo ga je om met een snurkende partner

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Well + Good | Beeld: Unsplash