Dames opgelet: laat deze vijf dingen checken als je de 50 bent gepasseerd

vijftig

Er kunnen veel dingen veranderen na je vijftigste

Pas als we ergens last van hebben, trekken we aan de bel en brengen we een bezoekje aan de dokter. Want, zo redeneren we, als we nergens last van hebben zal het wel goed zitten. Helaas, zo zit het niet helemaal. Zeker wanneer je de 50 jaar bent gepasseerd is het goed om een aantal dingen regelmatig te laten controleren.

Een bezoekje aan de huisarts als je nergens last van hebt is soms alsnog nodig.

Overgang

Opvliegers, overmatig zweten, stemmingswisselingen: je lichaam geeft genoeg signalen af om jou duidelijk te maken dat je in de overgang zit. Eén ding heb je alleen niet altijd door en dat is dat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt. En dat terwijl het wel heel belangrijk is om dit in de gaten te houden.

Laten checken

Pauline Ottervanger, gynaecoloog gespecialiseerd in de overgang, is daarom van menging dat vrouwen rond de vijftig moeten checken hoe het is gesteld met hun cholesterol, schildklierfunctie, glucosegehalte, vitamine D en bloeddruk, zo vertelt ze aan Margriet. Een ander argument dat Pauline aanhaalt, is dat veel vrouwen klachten en kwaaltjes afschuiven op de overgang. Het zal daar wel door komen, denken ze dan. Door je te laten controleren weet je zeker of het wel of niet door de overgang komt.

Hartklachten

Vrouwen die in de overgang zitten, verwarren hartklachten nog weleens met overgangskwaaltjes. “Meestal zijn klachten als hartkloppingen en onregelmatige bloedingen overgangsgerelateerd, maar je moet het wél laten checken”, aldus Pauline. In sommige gevallen is er volgens de gynaecoloog namelijk wel sprake van schildklierproblemen of hart- en vaatziekten.

Lees ook: Redenen waarom je last hebt van opvliegers, terwijl je níet in de overgang bent

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels