Nieuwe cijfers CBS: één op de drie Nederlanders overlijdt aan kanker

Kanker blijkt de grootste doodsoorzaak in Nederland te zijn

Opnieuw blijkt kanker de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland te zijn. Vorig jaar stierven er 47.000 mensen aan de gevolgen van deze destructieve ziekte. Dit is maar liefst 31 procent van de totale 150.000 sterfgevallen in 2017. De twee na grootste doodsoorzaak zijn hart- en vaatziekten, waar vorig jaar 25 procent van het totaal aantal sterfgevallen aan overleed. 

Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.

Leeftijdscategoriën

Al deze nieuwe cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In dit onderzoek is gekeken naar de verschillende doodsoorzaken per leeftijdsgroep. Bij de leeftijdscategorie van de 30- tot 80-jarigen is kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. Bij de oudere leeftijdscategorie (80-plussers) sterven 30 procent van de mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Juist bij de jongere leeftijdscategorie (tussen de 15 en 30 jaar) is gebleken uit de nieuwe cijfers dat 53 procent sterft aan een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Dit kunnen onder andere oorzaken als ongevallen en zelfdodingen zijn.

Kanker is de grootste doodsoorzaak

Toch liegen de cijfers er niet om en overlijdt maar liefst één op de drie Nederlanders aan kanker en is dit bij uitstek doodsoorzaak nummer 1. Bij deze ziekte is er sprake van een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Doordat deze cellen niet meer kunnen stoppen met delen en groeien zitten er teveel cellen in omliggende weefsels. De cellen kunnen soms uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Inmiddels kennen we meer dan 100 verschillende soorten kanker. Al deze soorten hebben de eigenschap van ongecontroleerde celdeling gemeen.

Cijfers 2016

De cijfers van vorig jaar zijn praktisch gelijk aan die van het jaar daarvoor. Van de 149.000 inwoners van Nederland die in 2016 overleden, stierf 30 procent aan de gevolgen van kanker en 26 procent aan hart- en vaatziekten.

Lees ook: GGD waarschuwt vakantiegangers naar deze landen voor mazelenuitbraak

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: CBS, RTL Nieuws, Kanker.nl | Beeld: Pixnio