Clusterhoofdpijn: wat is het en wat zijn de symptomen?

clusterhoofdpijn
Dit zijn de 7 signalen die wijzen op clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeer ernstige vorm van hoofdpijnaanvallen. Deze aanvallen zijn zo hevig dat de hoofdpijn in de volksmond ook wel ‘zelfmoordhoofdpijn’ wordt genoemd, omdat de pijn zó erg en ondraaglijk is. Deze soort hoofdpijn komt gelukkig niet heel vaak voor, slechts 1 op de 1000 mensen heeft er last van, maar als je er last van hebt dan kan het flink balen zijn. Dit zijn de zeven signalen dat jouw hoofdpijn clusterhoofdpijn is.

Het is niet bepaald een pretje.

Clusterhoofdpijn

Wat is het eigenlijk, clusterhoofdpijn? Deze aandoening betekent dat er plotseling een hoofdpijnaanval aankomt zetten. De pijn begint meestal aan één kan van je hoofd, vaak rondom je slaap. De pijn is heel erg intens en kan uitstralen naar je oor en nek. De aanval duurt een kwartier tot drie uur, en kan meerdere keren op een dag voorkomen. Vaak gebeuren deze aanvallen op hetzelfde tijdstip. Soms treedt de hoofdpijn dagen achter elkaar op, waarna je daarna maandenlang geen last hebt. In de periode dat de clusterhoofdpijn vaak opkomt hebben mensen die hier last van hebben vaak moeite met werken. Het verschil tussen clusterhoofdpijn en migraine is dat je migraine vaak voelt aankomen en het wordt gepaard met misselijkheid. Clusterhoofdpijn komt ineens opzetten zonder aankondiging.

Denk jij dat je aan clusterhoofdpijn lijdt? Dit zijn de 7 symptomen:

1. Je hoofdpijn duurt weken of maanden

Het duidelijkste signaal dat jij last hebt van clusterhoofdpijn is het feit dat de hoofdpijn weken- of maandenlang op komt zetten en daarna weer een tijd lang verdwijnt. Ze kunnen weer zonder aankondiging terugkomen, dus je weet nooit wanneer je last krijgt.

2. De hoofdpijn komt iedere dag rond hetzelfde tijdstip

Clusterhoofdpijn wordt ook wel ‘wekkerhoofdpijn’ genoemd, omdat de pijn op exact hetzelfde tijdstip op komt zetten. Ze kunnen ook seizoensgebonden zijn, bijvoorbeeld als de lente of zomer begint. Daarom wordt dit type hoofdpijn ook wel verward met allergieën, omdat ze zo vaak in de lente opkomen.

Lees de andere vijf symptomen op de volgende pagina.


Pagina 1/2