Waarom je ene collega het bloedheet heeft op kantoor en jij het ijskoud hebt

koud

Ben jij altijd degene die de verwarming graag wat hoger zet op kantoor?

We zeggen niet dat het op alle kantoren het geval is, maar op veel van dit soort werkplekken is er onder collega’s nog weleens discussie over de temperatuur. De een wil de verwarming graag een paar graden opkrikken en de ander oppert om ‘m uit te zetten. Hoe kan het toch dat de een het in dezelfde ruimte kouder heeft dan de ander?

Er zijn vier mogelijke verklaringen.

Kouder

Wij waren niet de enigen die benieuwd waren waarom de een het in een ruimte kouder heeft dan een ander. PureWow ging op onderzoek uit en kwam erachter dat er vier mogelijke verklaringen zijn. We sommen ze hieronder voor je op:

1. Je geslacht

Veel vrouwen zullen niet blij zijn met dit nieuws, maar het is helaas de bittere waarheid: (De meeste) vrouwen krijgen het sneller koud dan mannen, zo beweert een onderzoek van de Universiteit van Maryland. De temperatuur van vrouwen ligt over het algemeen hoger dan die van mannen. Helaas betekent dat niet dat vrouwen juist beter tegen kou kunnen. Ze zijn er namelijk aan gewend om het warm hebben. Daarnaast werkt het metabolisme van mannen ook nog eens sneller en een snel metabolisme houdt in dat het bloed sneller stroomt, iets wat het lichaam ook warm(er) houdt.

2. Je lichaamsbouw

Zowel je lengte als je vetgehalte kunnen een rol spelen in hoeverre je het snel koud krijgt. Iemand die meer vetmassa heeft, heeft daarmee meer lagen die je kern beschermen tegen de kou. Wat lengte betreft, krijgen langere mensen het sneller koud aangezien ze door hun lengte ‘meer kou opvangen’ dan een kleiner persoon.

3. Je slaappatroon

Krijg je niet genoeg slaap? Dan heeft ook dit invloed op de manier waarop je lichaam omgaat met temperaturen. Tenminste, dat geldt als we het onderzoek dat gepubliceerd werd in the European Journal of Applied Physiology mogen geloven. Volgens de onderzoekers ervaren mensen een daling in de lichaamstemperatuur wanneer ze weinig hebben geslapen.

4. Je algehele gezondheid

Hierboven somden we al enkele redenen op waarom je het zo koud (of juist warm) kunt hebben, maar er zijn nog genoeg andere mogelijke verklaringen. Een aantal medische aandoeningen kan er ook voor zorgen dat je het vaak koud hebt, zoals een ijzertekort of problemen met je schildklier. Heb je het wel heel vaak koud? Dan kan het nooit kwaad om de dokter te raadplegen.

Lees ook: Zes redenen waarom je regelmatig duizelig bent

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: PureWow | Beeld: Pexels