Corona gehad? Dan kan je intelligentie zijn aangetast

intelligentie

Je IQ kan zelfs met zeven punten zijn gedaald

De één heeft na een positieve coronatest slechts een paar lichte verschijnselen en is binnen een week weer de oude. Of tenminste: je denkt dat je weer de oude bent. Volgens Britse onderzoekers kan het namelijk zomaar eens zijn dat je intelligentie is aangetast nadat je corona hebt gehad.

Effecten op lange termijn

Britse onderzoekers hebben de lange termijn effecten van een besmetting met het coronavirus onderzocht. Volgens hen daalde bij sommige mensen hun IQ met wel zeven punten. De wetenschappers bestudeerden zo’n 81.337 Britten door middel van de zogeheten Great British Intelligence Test. Van die groep hadden 13.000 mensen het coronavirus gehad.

Problemen

Daaruit bleek dat bij mensen die herstelden van een covid-besmetting, het IQ het meest gedaald was. Voor hen werden taken zoals plannen, problemen oplossen en redeneren ineens moeilijker. Dit alles, zou goed aansluiten bij de effecten van long covid – de langetermijneffecten van het virus. Bij mensen die hier last van hebben zijn “problemen met concentratie en het zoeken naar de juiste woorden gebruikelijk”, zo schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Slag om de arm

Deze daling in het IQ werd vooral vastgesteld bij mensen die tijdens hun coronabesmetting aan de beademing hebben gelegen of op de IC lagen. Volgens de wetenschappers is het logisch dat mensen met ademhalingsproblemen als gevolg van long covid zich soms moeilijker kunnen concentreren. Echter kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen dat corona ook echt de oorzaak is van de aangetaste intelligentie bij deze mensen. Dit moet eerst nog verder worden onderzocht. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het Imperial College in Londen, het Kings College en de universiteiten van Cambridge, Southampton en Chicago.

Lees ook: Lang last van corona? Alles over Long (langdurige) COVID op een rij

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels